Bardzo łatwe i szybkie ciasto półkruche, skubańca zwanego również pleśniakiem robi się w wielu wersjach i zestawieniach. W zależności od pory roku i dostępności produktów można dodawać sezonowe owoce, dżemy lub nawet owoce tzw. z odzysku czyli z kompotu :). U mnie wersja z dżemem, a nawet z czterema rodzajami dżemu, którymi obdarowała mnie Ewa: wiśnia, pigwa, wieloowocowy i śliwka :). Trudno jest zepsuć to ciasto, więc polecam wszystkim!, nawet tym, którzy twierdzą tak jak moja siostra, że potrafi upiec tylko zakalca :).
Składniki na dużą blaszkę 35x24 cm:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru do ciasta + 5-6 łyżek cukru do piany białek
- 25 dag dobrej margaryny lub masła
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kakao naturalne
- 2 słoiki dżemu
1. Mąkę przesiać do miski, połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać margarynę i żółtka, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części: dużą - średnią i małą - do średniej dodać kakao aby ciasto zmieniło kolor. Wszystkie trzy kule wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
2. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na tarce o dużych oczkach największą kulę z jasnego ciasta, następnie ścieramy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy dżem lub owoce. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 5 łyżek cukru. Ubitą pianą przykrywamy warstwę z owocami, a na pianę ścieramy ostatnią jasną część ciasta.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok 1 godziny. Ciasto kroimy gdy wystygnie, jeśli pokroimy jeszcze ciepłe będzie się kruszyło i owoce mogą wypływać, po wystudzeniu stężeją i można je z łatwością kroić.
0 komentarze :