Maślane bagietki czosnkowe


Uwielbiam eksperymenty z pieczywem, ten zapach w kuchni podczas wyrastania i pieczenia, samo tworzenie jest dla mnie czystą przyjemnością. Marzy mi się taka mała manufaktura chleba, tylko to co ręcznie stworzę....może kiedyś?. Dzisiaj mocne aromaty czosnku, ziół i dobrego masła.


Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm:


  • 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej
  • 2 i 1/2 szk letniej wody
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 płaski łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru


Do posmarowania:


  • 15 dag masła
  • 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz



1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, ok. 30-40 minut. 

3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 6 części i formujemy podłużne bagietki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

4. W czasie wyrastania bagietek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bagietkach uważając aby nie naciskać na wyrastające bagietki.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok 30-40 minut, po wypieczeniu góry na rumiano, bagietki przekładamy z blaszką na sam dół na kilka minut, aby zrumienić spód naszych wypieków, będą chrupkie i aromatyczne.




2 komentarze :