Karmelizowane wiśnie w syropie




Moja wiśnia obok domu obficie obrodziła tego roku, zrobiłam sporo soków, a resztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15  minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok.


Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1

  • 1 kg owoców
  • 1 kg cukru 

1. Wiśnie drylujemy,  zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy na 10-12 godzin, nie mieszamy. 

2. Przez następnie 3-4 dni rano i wieczorem wiśnie z cukrem podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.

3. W zależności od tego ile soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje,  gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają pasteryzacji.





Letnie owoce

2 komentarze :