Jesienny keczup z cukinii




Mówi się, że od przybytku głowa nie boli, ale jakoś tego roku nie mogę nadążyć żeby przetworzyć cukinię :), moja siostra obdarowuje mnie nimi w przekonaniu, że nie dam się im zmarnować, a że ja nie lubię zawodzić to z potrzeby chwili i zalegających cukinii powstał keczup z cukinii. Jest super smaczny i co ważne zdrowy, bo wiemy co zawiera!. Ilość przypraw, pikanterię i smak możecie sami dowolnie modyfikować wedle upodobania Waszych kubków smakowych. Na zdrowie!.


Ja miałam różne rodzaje cukinii, zarówno jeśli chodzi o kolor, jak również o wielkość, najsmaczniejsze są te mniejsze z miękką skórką, ale duże też się nadają.

Składniki na ok. 13-14 słoików "dżemowych", takich o pojemności ok. 220 ml


  • 3,2 do 3.5 kg cukinii
  • 1.2 cebuli
  • 4-5 łyżek oliwy z chili, lub chili w proszku 1 płaska łyżeczka, lub 1 świeża mała papryczka 
  • 15 dag cukru, ja użyłam palmowego, ale zwykły lub brązowy też będzie dobry
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 litr koncentratu pomidorowego, jeśli macie domowy przecier pomidorowy to jego ilość musicie zwiększyć 2 krotnie, bo jest dużo słabszy, ja użyłam pudliszek, bo ma mocny wyrazisty smak
  • 1/3  do 1/2 szklanki octu jabłkowego 6%
  • 5-6 łyżek magi
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 4 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 1- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
  • sól, ok 1 łyżka
  • pieprz do smaku 
  • 2 liście laurowe
  • mały kawałek świeżego imbiru

1. Cukinie dobrze myjemy, nie obieramy, rozdrabniamy w blenderze na  papkę. Jeśli nie macie blendera cukinie drobno kroimy i zasypujemy solą żeby zmiękła.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, imbir i jabłko pokrojone w kostkę razem z cukrem, łączymy z cukinią, smażymy razem przez ok. 30 minut. Jeśli dodajecie cukinie w kawałkach, a nie jako papkę czas smażenia wydłuży się zapewne do co najmniej godziny, aż cukinia się rozpadnie. Podczas smażenia dodajemy wszystkie przyprawy. 

3. Po ok. 30 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i sprawdzamy smak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magą, gotujemy razem kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Gorący keczup przekładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut.





4 komentarze :