Moja wariacja czekoladowo - dyniowa przygotowana na specjalną okazję, czyli 1 urodziny bloga Joasi Kuchnia w czekoladzie. Są powalająco słodkie i pyszne, trzymam je w pudełku i po otwarciu zapach jest tak intensywny, że przyciąga moje dzieci jak magnes. Mam nadzieję, że moje jesienne zestawienie czekolady przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 40 dag czekolady, u mnie 20 dag gorzkiej i 20 dag mlecznej
- 15 dag cukru trzcinowego
- 12 dag mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 kopiaste łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 mały słoik konfitury dyniowej
Jak zrobić ciasteczka?
1. W kąpieli wodnej roztapiam 20 dag czekolady z masłem, odstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową, miksuje, a następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wszystko razem miksujemy i doprawiamy szczyptą soli.
2. Kroimy na kawałki 10 dag czekolady, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Przygotowujemy formy wyłożone papierem do pieczenia, łyżką nakładamy porcję ciasta, robimy małe zagłębienie i wypełniamy je łyżeczką konfitury, na wierzch dajemy tabliczkę czekolady.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasteczka są dość twarde, warto je na 2-3 dni przełożyć do słoja lub puszki aby zrobiły się miękkie.
Przepyszne! Aż ręka drży, żeby od razu je zrobić :D
OdpowiedzUsuń