Smakowo bajka, a aromat skórki z pomarańczy zachwyca :), kolor wyjątkowo anty depresyjny :). Po prostu pychota, jak się zacznie podjadać słoiczek to trudno przestać, Kochani dynie w dłoń i do dzieła!.
Składniki na ok 7 słoików po 200 ml;
- 1 kg dyni
- 1 kg cukru
- 1 litr wody, ( łącznie z wyciśniętym sokiem z pomarańczy)
- 4 duże pomarańcze
- 1 łyżka kwasku cytrynowego
1. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomarańcze okroić ze skórki i pokroić w bardzo drobne paseczki. Ze skórki pomarańczowej dobrze wyciąć białe albedo, żeby nie nadało goryczki. Ugotować syrop z wody, soku pomarańczowego, cukru i kwasku cytrynowego.
2. Do syropu włożyć dynię i skórkę pomarańczową, przesmażyć razem ok. 1 godziny, odstawić do wystudzenia. Tę samą czynność powtórzyć przez kolejne dwa dni, czas smażenia można skrócić w 2 i 3 dniu do 30-40 minut. Konfitura powinna być szklista i dość lejąca, przy studzeniu nieco zgęstnieje.
3. Przygotować wyparzone słoiki, napełniać konfiturą, zakręcać i odwracać do góry dnem.
A takie klimatyczne nakładki na słoiki znajdziecie u Karoliny, cudne hand-made na szydełku....
Przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuń