Tort dyniowy z masą serową i brzoskwiniami



Dynia króluje w ostatnim czasie więc i ja korzystam z jej obfitości. Tort nie jest wymagający technicznie, ale trochę czasu musicie mu poświęcić jeśli macie ochotę po delektować się jego smakiem do porannej kawy.

Ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm:


  • 25 dag mąki 
  • 25 dag musu z dyni
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem:


  • 1 litr mleka
  • 1/2 litra kwaśnej śmietany 
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny


Lukier może być ale nie musi, można wierzch posypać cukrem pudrem:


  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka wody lub soku z cytryny
  • barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty


Dodatkowo:


  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 puszka brzoskwiń



1. Dynie kroimy w podłużne plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i na ok. 20 minut wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 C. Po wyjęciu obieramy ze skórki i miksujemy na mus.






2. W dużym rondlu roztopić masło, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z kuchenki i połączyć z musem dyniowym i sokiem z cytryny, dokładnie pomieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtka i zmiksować, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem dyniowym. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec ok. 40 minut  w 175 C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na połowę.

3. Mleko zagotować, śmietanę połączyć z jajkami i wlać do garnka gdy mleko zacznie wrzeć. Gotujemy razem przez kilka minut aż serwatka oddzieli się od sera. Odcedzić na sicie o małych oczkach, wystudzić. Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy wystudzony ser i ponownie miksujemy na gładką masę.


4. Odlewamy syrop z brzoskwiń, gotujemy i rozpuszczamy w  nim galaretkę.  

5. Z powstałych składników składamy ciasto w formie tortownicy układając: ciasto pierwsza część, połowa masy serowej, pokrojone brzoskwinie, tężejąca galaretka, druga połowa masy serowej, druga część ciasta. Zostawić na kilka godzin zanim je pokroimy, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.





0 komentarze :