Gdy przychodzi jesień dni stają się coraz krótsze, za oknem spada temperatura a my coraz częściej zasiadamy w naszym domowym zaciszu z kubkiem gorącej herbaty, szukamy ciepła i grzejemy dłonie. Żeby rozgrzać się od wewnątrz dobrze jest sięgnąć po imbir i przyprawy takie jak cynamon, anyż czy goździki. Proponuje Wam cytryny w aromatycznej zalewie korzennej i zapewniam, że herbata nabierze jeszcze głębszego smaku.
Składniki:
- 5-6 cytryn
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- świeży imbir, ok. 10 cm kawałek
- przyprawy korzenne: kora cynamonu, goździki, anyż gwiaździsty
1. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Imbir kroimy w plastry, nie wymaga obierania ze skórki.
2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, po zagotowaniu odstawiamy na 2 godziny aby przyprawy oddały jak najwięcej aromatu.
3. W słoikach układamy plastry cytryny i dokładamy również po kilka plastrów imbiru. Zalewamy słodką zalewą korzenną, ( bez przypraw ). Napełnione słoiki pasteryzujemy 10 minut.
0 komentarze :