Korzenna cytryna z imbirem do herbaty


Gdy przychodzi jesień dni stają się coraz krótsze, za oknem spada temperatura a my coraz częściej zasiadamy w naszym domowym zaciszu z kubkiem gorącej herbaty, szukamy ciepła i grzejemy dłonie. Żeby rozgrzać się od wewnątrz dobrze jest sięgnąć po imbir i przyprawy takie jak cynamon, anyż czy goździki. Proponuje Wam cytryny w aromatycznej zalewie korzennej i zapewniam, że herbata nabierze jeszcze głębszego smaku.

Składniki:

  • 5-6 cytryn
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • świeży imbir, ok. 10 cm kawałek
  • przyprawy korzenne: kora cynamonu, goździki, anyż gwiaździsty


1. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Imbir kroimy w plastry, nie wymaga obierania ze skórki. 

2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, po zagotowaniu odstawiamy na 2 godziny aby przyprawy oddały jak najwięcej aromatu.

3. W słoikach układamy plastry cytryny i dokładamy również po kilka plastrów imbiru. Zalewamy słodką zalewą korzenną, ( bez przypraw ). Napełnione słoiki pasteryzujemy 10 minut. 





0 komentarze :