Sałatka z kurczakiem w sosie orientalnym


Moje dzieci nie przepadają za zielonym, a tą sałatkę pochłonęły w mig i domagały się więcej. Bardzo łatwa w wykonaniu, mięso warto zamarynować i pozostawić na kilka godzin aby przeszło smakami orientu, placuszki serowe idealne do chrupania....nic dodać nic ująć, najlepiej wypróbować :).

Składniki dla 4 osób:


  • 8 udźców z kurczaka, wagowo wychodzi ok. 1 kg
  • 20 dag sałaty jakiej lubicie, można kupić gotowy mix
  • 10  dag pomidorów koktajlowych
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki oliwy


Dressing:


  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól


Dodatkowo:


  • 10 dag sera żółtego, najlepiej wędzony lub inny o zdecydowanym intensywnym smaku


1. Mięso myjemy, oddzielamy od skóry i kości, kroimy każdy udziec na 3-4 kawałki, marynujemy w sosie sojowym i teryiaki oraz w occie ryżowym, pozostawiamy na kilka godzin do macerowania. Nie dodajemy soli. Gotowe mięso przesmażamy na oleju aby lekko się zrumieniło.

2. Przygotowujemy lekki dressing do sałaty z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i szczypty soli. Ser ścieramy na wiórka, na suchej patelni formujemy małe serowe placuszki, przypiekamy na rumiano z dwóch stron.

3. Na dużym płaskim talerzu układamy większą część sałaty, rumiane wysmażone mięso, pokrojone w połówki pomidory, dodajemy resztę sałaty i polewamy całość dressingiem czosnkowym. Do przegryzania podajemy serowe placuszki.






0 komentarze :