Jesienny konkurs z marką Malma




Jesienny konkurs z marką Malma.

Kochani bardzo mi miło gościć Was na moim blogu i wraz z marką Malma zaprosić wszystkich miłośników Kuchni Włoskiej do apetycznego konkursu z nagrodami.

Jesień i pierwsze chłody pobudza nasz apetyt więc wykorzystajcie to i stwórzcie potrawę z makaronem Malma w roli głównej. Jeśli uda Wam się nadać potrawie nutkę Kuchni Włoskiej będzie idealnie.

Co należy zrobić aby wziąć udział:

- zaskocz mnie ciekawym daniem z makaronem Malma w roli głównej, a przepis zamieść w komentarzu pod tym postem

- możesz przysłać zdjęcie potrawy, (nie jest wymagane!), ważne aby zdjęcie było Waszego autorstwa, wyślij je na adres apetycznababeczka@wp.pl, z dopiskiem "Jesienny konkurs z marką Malma", album ze zdjęciami będzie na moim fb


Co można wygrać ? 

Dwie równorzędne nagrody w postaci zestawów 12 opakowań makaronów MALMA w najróżniejszych kształtach i grubościach.

REGULAMIN KONKURSU :

1. Organizatorem konkursu jestem ja : Agnieszka, autorka bloga Apetyczna babeczka, a nagrody dla Was funduje marka MALMA.

2. Konkurs trwa od 19.10.2015 r. czyli od dziś do 29.10.2015 r. do godz. 24.00

3. W konkursie są 2 równorzędne nagrody - zestawy makaronów MALMA. Zwycięzców wybiorę ja i nie będzie odwołania od tej decyzji

4. Każdy może przesłać trzy propozycję,a do przepisu możecie dodać zdjęcie swojego dania przesyłając je meilem na adres apetycznababeczka@wp.pl.

6. Bardzo proszę podpisujcie swoje przepisy pod postem swoim imieniem, nazwiskiem lub nickiem z sieci, wpisy anonimowe nie będą brane pod uwagę.

7. Będzie nam bardzo miło jeśli polubicie mój fanpage Apetyczna babeczka oraz sponsora Waszych nagród Malma.

8. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu w dniu 31.10.2015 r.

9. Wygrani zobowiązują się do podania danych adresowych w ciągu 7 dni kalendarzowych od ogłoszenia wyników konkursu, w razie nie przesłania danych adresowych nagroda przechodzi na kolejną wybraną przeze mnie osobę. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.

10. Publikując komentarz pod tym postem potwierdzasz akceptację regulaminu konkursu " Jesienny konkurs z marka Malma"


Bardzo serdecznie dziękuje za tak liczny udział w konkursie. Czytałam Wasze przepisy i mój wybór na jesienny przepis z makaronami Malma wygrywają:


Iwony Chmiel na makaron z sosem dyniowym, serem gorgonzola, pieczonymi batatami i awokado


oraz Justyna Imiołczuk za tagliatelle z łososiem i cukinią


Gratuluje i czekam na dane do przesyłki!







41 komentarzy :

  1. Tagliatelle z łososiem, z pesto z bobu i orzechów ziemnych

    Składniki na pesto:

    - 1 i 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
    - 1/4 szklanki orzechów ziemnych
    - 1/4 szklanki startego parmezanu
    - 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - sól, pieprz


    Dodatkowo:

    - 1 i 1/2 - 2 szklanki bobu
    - 400 g makaronu tagliatelle
    - 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie
    - 350 g łososia (płat)
    - 1 łyżeczka masła
    - 1 ząbek czosnku
    - sok z cytryny
    - sól morska


    Wykonanie:

    Wszystkie składniki pesto dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem.
    Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć ości. Masło wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować masłem czosnkowym, skropić sokiem z cytryny i oprószyć odrobiną soli morskiej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 10 - 15 minut (zależy od grubości fileta).

    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać pesto z bobu i orzeszków ziemnych, wymieszać. Gdyby pesto okazało się za gęste dodać odrobinę wody, która została po ugotowaniu makaronu. Dodać bób i kawałki łososia. Delikatnie wymieszać. Przed podanie posypać parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron z sosem dyniowym, serem gorgonzola, pieczonymi batatami i awokado

    Składniki:

    - 350 g makaronu
    - 200 g puree z dyni
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 1 duży batat
    - 2 awokado
    - 100 g sera gorgonzola
    - sok z 1/2 cytryny
    - 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    - 1/8 łyżeczki cynamonu
    - 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 1/2 łyżki tymianku
    - 1/2 łyżeczki szałwii
    - 20 g pestek z dyni
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - sól, pieprz
    - odrobina wody z ugotowanego makaronu


    Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na małym ogniu przez kilka minut, uważając by ich nie przepalić.
    Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem, posypać czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
    Masło rozpuścić na patelni, dodać puree z dyni i śmietankę, wymieszać. Gdy się zagotują, doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wymieszać.
    Do niedużej miseczki wlać około szklanki wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Awokado obrać, pokroić na niewielką kostkę. Pokrojone awokado zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną, odcedzić.
    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron z bazyliowo - migdałowym pesto i szparagami

    Składniki na pesto:

    - 50 g mielonych migdałów
    - 1 i 1/2 szklanki bazylii
    - 50 g startego parmezanu
    - 30 ml oleju rydzowego
    - 70 ml oleju rzepakowego
    - 2 łyżeczki soku z cytryny
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz


    Dodatkowo:

    - 350 g makaronu wstążki
    - 10 - 12 sztuk szparagów


    Wykonanie:

    Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 - 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części.
    Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.

    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie jednogarnkowe z makaronem
    Składniki:
    200 g makaronu świderki,
    2 piersi kurczaka,
    300 ml domowego koncentratu pomidorowego,
    1/3 puszki kukurydzy,
    1/3 puszki czerwonej fasoli,
    2 garście zielonej szparagowej fasolki,
    2 garście świeżego szpinaku,
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
    suszone pomidory z czosnkiem,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie.
    Przygotowanie:
    W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę i przyprawionego przyprawą do drobiu. Następnie dodajemy warzywa: kukurydzę, czerwoną fasolę, zieloną fasolkę szparagową, liście szpinaku i zalewamy koncentratem. Po 15 minutach wrzucamy makaron. Gotujemy, aż makaron będzie al dente i przyprawiamy. Dekorujemy liśćmi szpinaku.

    Agnieszka Telążka

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu spaghetti :-)

    Składniki:

    - makaron spaghetti
    - duża garść świeżej bazylii (bardzo duża)
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 50 g orzeszków piniowych
    - 50 g orzeszków ziemnych bez soli
    - sól himalajska
    - świeżo zmielony pieprz
    - 50 g sera grana padano (lub innego, twardego i aromatycznego sera, może być parmezan)
    - ok 100 ml oliwy

    Wykonanie:

    Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe i ziemne i wrzucamy je do miski. Dodajemy świeżą bazylię, starty ser, oliwę, czosnek, sól, pieprz i miksujemy blenderem na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy oliwy. Na patelnię wykładamy pesto (na 3 osoby wystarczą 4 łyżki) i czekamy, aż zrobi się ciepłe, dodajemy makaron od razu z wody i dodajemy jeszcze 3 łyżki wody z garnka, w którym gotował się makaron. Mieszamy i przekładamy na talerze. Oczywiście możemy jeszcze posypać startym serem.

    Pozdrawiam Marzena :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie . Polecam serdecznie przepyszną lasagnę z sosem pomidorowym, zapiekaną pod beszamelem. Skłądniki: ok.12 płatów makaronu lasagne
    1/2 kg mięsa wieprzowego
    puszka krojonychpomidorów lub 5 świeżych i dojrzałych pomidorów
    250 ml przecieru pomidorowego
    6 ząbków czosnku
    cebula
    kilka suszonych pomidorów
    łyżka ziół prowansalskich i szczypta soli oraz pieprzu
    szczypta cukru do smaku

    sos:
    10 dag masła
    3 łyżki mąki
    250 ml mleka
    2 jajka
    sól i pieprz do smaku
    szczypta gałki muszkatałowej
    10 dag startego sera

    odrobina oleju do smażenia

    Cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Dodaję 3 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki. Pomidory suszone kroję w paseczki i dodaję do warzyw. Następnie dodaję mięso, kiedy się podsmaży, dodaję pomidory i przecier. Smażę około 10 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku solą himalajską, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron obgotowuję chwilę we wrzątku. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję po łyżce mąki i odrobinie mleka. Mieszam by nie było grudek. Na koniec dodaję roztrzepane jajka. Doprawiam do smaku solą ,pieprzem i gałką . Dodaję starty ser. Mieszam by się rozpuścił. Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju i układam warstwę makaronu, farsz, kleksy sosu i przekładam kolejną warstwą. Postępuję tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowi sos.. Zapiekam w piekarniku około 30 minut. Pozdrawiam. Wioleta Perkowska.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oryginalność potrawy polega na kolorze makaronu (czarny) widoczny na zdjęciach, przesłanym na e-maila.

    Składniki na sos:
    szpinak
    olej ziołowy (sami robimy z suszonych ziół)
    szynka ew. inny tego typu wynalazek
    ser pleśniowy
    śmietana
    pomidory suszone (nie w oleju oleju)
    zioła (bazylia, oregano, czosnek, kolorowy pieprz, pieprz kajeński)
    pestki ze słonecznika (obowiązkowo)
    Wykonanie:
    Na lekko podgrzanym oleju ziołowym rozgrzewam czosnek i pestki słonecznika, drobno pokrojony suszony pomidor, dodajemy szpinak, dodajemy ser, mieszamy, dojemy gęstą śmietanę.
    Lubimy na koniec dodawać świeża bazylię i oregano.
    Wszystko podajemy na jasnych talerzach, ozdobione liśćmi bazylii, jemy, a na koniec wylizujemy te jasne talerze ;)

    Gotujemy czarny makaron al dente, bez soli, bez oleju..

    Łatwe do codziennego przygotowania i dla naszej rodziny pyszne.
    Anna i Marcin Bliźniakowscy

    OdpowiedzUsuń
  9. Makaronowe gniazdka z mielonym
    Składniki:
    Makaron wstążki (8 gniazdek),
    0,5 kg mielonego,
    pół średniej wielkości cebuli,
    2 ząbki czosnku,
    1 jajko,
    2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej,
    sól, pieprz,
    pół kostki palmy,
    2 łyżki mąki,
    5 łyżek koncentratu pomidorowego,
    kostka rosołowa,
    10 dag tartej mozzarelli,
    10 dag fety,
    10 czarnych oliwek,
    2 łyżki ziół prowansalskich,
    3 łyżki tartej bułki,
    tłuszcz do formy,
    olej do smażenia.
    Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisy na opakowaniu tak, żeby gniazdka się nie rozwaliły (nie mieszamy). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy w naczyniu obok siebie. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, czosnkiem, dwoma łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano. W każde gniazdko wkładamy po jednym kotlecie. Palmę podgrzewamy w garnku z 2 łyżkami mąki. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, zalewamy dwoma szklankami wody. Gdy wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Zapiekankę posypujemy fetą, oliwkami i mozzarellą. Posypujemy dwoma łyżkami ziół prowansalskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszle ze szpinakiem i trzema serami:

    Składniki:
    12 muszli makaronowych,
    3 szalotki,
    łyżka oliwy z oliwek,
    25 dag szpinaku,
    2 łyżki twarożku ricotta,
    10 dag fety,
    pół, 12 dag mozarelli,
    łyżka jogurtu naturalnego,
    łyżka ziół prowansalskich,
    sól, pieprz.
    Sos: 50 dag przecieru pomidorowego,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru.
    Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kosteczkę szalotki. Gdy się ładnie zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kruszymy, pół mozarelli ucieramy na tarce. Mieszamy w osobnej miseczce za pomocą widelca z jogurtem. Dodajemy zioła, doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy najpierw do połowy szpinakiem, następnie dopełniamy je masą serową. Kładziemy je delikatnie do naczynia z sosem. Połowę mozarelli trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy bez przykrycia około 25 minut.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gniazdka z krewetkami w maślano- cytrynowo - musztardowym sosie
    Dla 4 osób- jako przystawka

    Składniki:
    Makaron nitki-gniazda Malma- 4 gniazdka
    paczka krewetek koktajlowych (ja kupuje w Biedronce)
    pół kostki masła
    sok z połowy cytryny
    czubata łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
    półpłaskiej łyżeczki soli
    szczypta pieprzu czarnego
    odrobina posiekanego szczypiorku

    Przygotowanie:
    Krewetki rozmrażamy i podsmażamy na łyżce masła.
    Około 5-6 minut.
    Dodajemy resztę masła, rozpuszczamy, dodajmy sok z cytryny, musztardę i sól z pieprzem. Mieszamy zrazem z krewetkami.
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z olejem -około 3-4 minut . Staramy się wrzucić i wyjąć aby zachował się kształt gniazdek.
    Podajmy gniazdko, polane sosem z krewetkami i posypujemy szczypiorkiem.
    Proste, a pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolorowy makaron z dynią, bakłażanem i cukinią
    Składniki:
    1 opakowanie kolorowego makaronu ( ja użyłam Arcobaleno z Lidla )
    1 cukinia
    1 bakłażan
    1 mała dynia
    1 papryczka chilli

    ½ łyżeczki oregano
    ½ łyżeczki imbiru
    3 ząbki czosnku
    1 cebulka
    2 pomidory
    1 łyżeczki słodkiej papryki
    Sól, pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Bakłażana pokroić w większą kostkę i posolić, przyprawić oregano i obsmażyć na maśle.
    Cukinię pokroić w cieniutkie plastry, posolić i obsmażyć na maśle.
    Dynię pokroić w kostkę, oprószyć solą i imbirem, podsmażyć
    Z cebuli, czosnku, pokrojonej papryczki chilli, pomidorów, słodkiej papryki i soli przygotować sos. Dodać do niego bakłażana, cukinię i dynię. Wymieszać wszystko z makaronem i podawać na ciepło.

    Tatiana Jaworska

    OdpowiedzUsuń
  13. Mini lazanie
    Składniki:
    30 dag. mielonego mięsa
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    3 łyżki keczupu
    5 łyżek soku pomidorowego
    12 łyżeczek śmietany 18%
    6 płatów makaronu lasagne
    3 łyżki startego sera
    Zioła prowansalskie
    Papryka mielona ostra
    Sól, pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Cebulę przesmażyć, dodać mielone mięso i drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, zioła, keczup, sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć.
    W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Do wody wkładać po dwa płaty makaronu i gotować przez 5-7 minut. Po wyjęciu z wody każdy płat przekroić na pół, żeby uzyskać małe kwadraty.
    Formę do pieczenia babeczek nasmarować olejem, w każdym zagłębieniu ułożyć kawałek makaronu. Do środka każdego włożyć łyżeczkę śmietany i mięso. Posypać startym serem.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15-20 minut.

    OdpowiedzUsuń
  14. Makaron z kurczakiem, mascarpone i słodko-pikantnym sosem
    Składniki:
    1 opakowanie ulubionego makaronu
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 pomidory
    1 cebula
    1 sos chilli słodko-pikantny TaoTao
    1 serek mascarpone
    1 łyżeczka bazylii
    papryka ostra mielona,
    papryka słodka mielona
    sól, pieprz do smaku
    1 opakowanie ulubionego makaronu

    Wykonanie:
    Piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić papryką i podsmażyć na złoty kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Podsmażyć z posiekaną cebulą. Dodać sos chilli, serek mascarpone, usmażonego kurczaka i dusić około 15 minut. Doprawić do smaku papryką, solą, pieprzem i bazylią. Podawać z ugotowanym makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
    Składniki:
    200g makaronu
    1 duża cukinia
    1 cebula
    ½ słoiczka suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    35g orzechów pinii
    parmezan



    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy w pół talarki. Pomidory odsączmy i kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z pomidorów ze słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i orzeszki, całość dusimy aż cukinia będzie miękka. Na koniec dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło, całość oprószamy startym na tartce parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Spaghetti w sosie szpinakowym
    Składniki:

    ½ opakowania makaronu typu spaghetti
    500 gram mrożonego szpinaku
    4 ząbki czosnku
    100 gram śmietany 18%
    100 gram serka topionego
    sól, pieprz

    szczypta gałki muszkatołowej

    2 łyżki masła
    1 opakowanie okrągłego sera pleśniowego Camembert np. Turek

    1 kostka rosołowa



    Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić zmiażdżony czosnek i przesmażyć, po czym dodać rozmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i chwilę dusić razem, całość posolić, dodać gałkę i pieprz. Następnie wlać śmietanę, dodać serek topiony i Camembert (obrany z pleśni) pokrojony na mniejsze kawałki. Całość mieszać i podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Gotowym sosem polać makaron i podawać bez żadnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis na danie błyskawiczne dla zapracowanych. Gotowe w 15 minut a nawet szybciej :)
    Spaghetti w sosie pomidorowo-łososiowym
    Składniki:

    opakowanie makaronu spaghetti

    puszka krojonych pomidorów w zalewie

    2 puszki łososia w sosie pomidorowym

    1 ząbek czosnku

    olej



    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz łososia wraz z sosem. Całość smażymy przez kilka minut mieszając.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wegetariańska zapiekanka makaronowa

    paczka makaronu np. świderki firmy Malma
    pół cebuli
    2 marchewki
    pół selera
    kilka różyczek kalafiora
    2 ząbki czosnku
    jajko
    śmietana
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    ser żółty - odrobina do posypania

    Ugotować makaron, odcedzić.

    Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć, marchewkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, poddusić do miękkości. Dodać różyczki kalafiora i jeszcze chwilkę poddusić. Warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i rozgniecionymi ząbkami czosnku.

    Do makaronu dodać śmietanę rozmieszaną z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

    Wszystko razem wymieszać, posypać żółtym serem, włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 minut.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym

    pół paczki dużych muszelek makaronowych
    pół kg łopatki wieprzowej
    pół cebuli
    kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z rosołu z królika)
    puszka pokrojonych pomidorów
    kilka listków świeżej bazylii
    2-3 ząbki czosnku
    kawałek żółtego sera
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.

    Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone.

    Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował.

    Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach.

    OdpowiedzUsuń
  21. A ja proponuję słodko-kwaśne świderki:
    makaron świderki
    1/2 piersi kurczaka
    spory kawałek pora
    1 marchewka
    1/2 cebuli czerwonej
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    3 plasterki świeżego ananasa
    1/2 szklanki soku z ananasa
    ok 1 cm świeżego imbiru
    sos sojowy
    2 łyżki octu winnego
    sól, pieprz,
    Pora i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paseczki pierś kurczaka. Dodać pokroją w słupki marchewkę, paprykę, ananasa, starty imbir, zalać sokiem z ananasa, sosem sojowym i dusić. Polać sosem ugotowany makaron i zajadać ze smakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Makaron z sosem łososiowo - śmietanowym

    100 g. łososia wędzonego
    400 ml śmietany kremówki
    pół cebuli
    olej
    makaron np. świderki lub spaghetti firmy Malma
    sól
    pieprz

    Cebulę pokroić w piórka, udusić na oleju. Następnie zalać śmietanką i chwilę pogotować na wolnym ogniu, żeby śmietanka trochę zgęstniała.

    Łososia pokroić w drobne paski, dorzucić do gotującej się śmietanki i chwilkę poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

    OdpowiedzUsuń
  23. Makaron nie musi być danie głównym, sprawdzi się też jako nadzienie do kurczaka i będzie obłędny :)



    Kurczak w stylu marokańskim faszerowany makaronem

    1 kurczak o wadze około 2 kg
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki startego imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    1/4 łyżeczki curry
    1 papryczka piri piri
    1/6 szklanki oliwy
    Sól, pieprz
    Farsz:
    50 gram makaronu CAPELLINI NIDINo 51
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 kiszonej cytryny
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startego imbiru
    1/2 łyżeczki cuminu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 papryczka piri piri
    2 gałązki świeżej kolendry
    2 gałązki świeżej pietruszki
    Sól, pieprz

    Kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy go solą i pieprzem. W miseczce łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę piri piri, starty na tarce imbir, oliwę, kurkumę i curry ; mieszamy aż do otrzymania jednolitej pasty. Tak przygotowaną pastą nacieramy kurczaka i marynujemy go minimum godzinę.
    Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W salaterce łączymy posiekaną skórkę kiszonej cytryny (bez miąższu ), przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, posiekaną papryczkę piri piri z cynamonem i cuminem, posiekaną drobno pietruszką i kolendrą. Do wymieszanych przypraw i ziół dodajemy przesiekany lekko makaron, wlewamy odrobinę oliwy tak aby ułatwić składnikom połączenie się i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
    Tak przygotowanym farszem faszerujemy kurczaka, związujemy mu nogi sznurkiem aby farsz nie wypadł w trakcie pieczenia. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ; szklanki wody, przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kurczaka kolejne 45 minut.
    Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na chwilę aby przestygł. Serwujemy go na gorąco ale równie wyśmienicie smakuje na zimno. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  24. WŁOSKI TORT MAKARONOWY
    Tort z makaronu spaghetti w trzech smakach, a tym samym w barwach Italii :)

    500g makaronu spaghetti Malma
    2 jajka
    1/2 szklanki śmietany 18%

    WARSTWA CZERWONA:
    1 cebula
    1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka bazylii
    sól
    pieprz czarny
    oliwa z oliwek

    WARSTWA BIAŁA:
    400g fileta z indyka
    200g sera feta
    oliwa z oliwek

    WARSTWA ZIELONA:
    450g szpinaku
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

    DEKORACJA:
    1 mozzarella
    oliwki czarne
    pomidorki koktajlowe
    70g sera feta
    oliwa z oliwek

    W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę najlepiej robić na oddzielnych patelniach.
    WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.
    WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.
    WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmiksować w blenderze na puree. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając.
    Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe. Pomidorki posmarować oliwą z oliwek. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut. Smacznego :)

    Sylwia Drożdż

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzień dobry,

    Przesyłam przepis na lasagne meksykańską dla wielbicieli fasoli na ostro!

    1 cebula
    20g oleju
    2 ząbki czosnku
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
    1 puszka białej fasoli konserwowej
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    300g koncentratu pomidorowego
    0,25l wody przegotowanej
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    ostra papryka
    5 płatów lasagne
    100g mozzarelli

    Cebulę obieramy, myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek obieramy i również siekamy. Fasolę wyciągamy z puszek na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Następnie czosnek, fasolę, kukurydzę i koncentrat dodajemy do podsmażonej cebulki i trzymamy na ogniu aż się wszystko zagotuje. W między czasie dodajemy ćwiartkę litra wody i doprawiamy wszystko solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Powstały sos powinien być rzadkawy ponieważ makaron i tak wciągnie dużo wody. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę płaty lasagne i sos. Na wierzchu układamy mozzarelle. Naczynie przykrywamy podziurkowaną folią aluminiową. Wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy 40 minut na najniższym poziomie w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  26. tagliatelle z łososiem i cukinią
    - 200 g makaronu tagliatelle ( 2 porcje)
    - 100 gram świeżego łososia
    - 15 gram cukinii
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - parmezan do posypania
    - odrobina soku z cytryny
    - natka pietruszki
    - olej do smażenia
    - biały pieprz
    - czarny pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - oregano
    - sól


    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Łososia kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem, chwilę smażymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Cukinię kroimy w kostkę i dusimy do miękkości.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano.
    Łączymy makaron z łososiem i cukinią i posypujemy natką pietruszki oraz startym parmezanem.
    Smacznego!
    Justyna Imiołczyk

    OdpowiedzUsuń
  27. Tagliatelle z grzybami leśnymi
    Składniki ( 2 porcje):
    - 200 g makaronu tagliatelle
    - 150 g grzybów leśnych
    - szklanka mleka lub śmietany 30%
    - 4 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - pół ząbka czosnku
    - biały pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - cząber suszony
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - sól
    - świeże zioła do dekoracji

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy grzyby,
    liść laurowy, ziele angielskie i czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko solimy i dusimy do miękkości.
    W drugim rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem i cząbrem.
    Łączymy makaron z grzybami i sosem i dekorujemy świeżymi ziołami.
    Smacznego!
    Justyna Imiołczyk

    OdpowiedzUsuń
  28. Penne z brokułami i bakłażanem w sosie z sera pleśniowego

    Składniki:
    - 200 g makaronu penne ( 2 porcje)
    - 100 gram brokułów
    - 120 gram bakłażana
    - 100 gram sera pleśniowego np. rokpol
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - odrobina soku z cytryny
    - biały pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - oregano
    - sól
    - świeże zioła do dekoracji

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i grillujemy na patelni grillowej. Brokuły gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Następnie wrzucamy rozdrobniony ser pleśniowy i gotujemy aż się rozpuści. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano i sokiem z cytryny.
    Łączymy makaron z brokułem, bakłażanem oraz sosem z sera pleśniowego i dekorujemy świeżymi ziołami.
    Smacznego!
    Justyna Imiołczyk

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  30. Moja propozycja to lasagne gołąbkowa. Danie w sam raz na jesienny obiad - syte, rozgrzewające, pyszne.

    12 płatów lasagne
    300g mięsa mielonego
    2 szklanki posiekanej kapusty
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    0,5 szklanki wody
    0,5 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    sól morska
    pieprz czarny świeżo mielony
    oliwa z oliwek
    100g parmezanu

    Sos beszamelowy:
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    1 szklanka mleka

    Cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso, cały czas mieszając, smażyć, aż mięso zmieni kolor. Kapustę wrzucić na kilka minut do wrzącej wody, odcedzić, dodać do mięsa. Zalać rozcieńczonym wodą koncentratem pomidorowym, doprawić od smaku, smażyć, aż sos trochę odparuje.
    Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę, chwilę smażyć, żeby mąka się przyrumieniła. Mieszając, wlewać mleko, doprawić. Sos powinien być gęsty i bez grudek.
    Płaty lasagne obgotować po kilka minut w osolonej wodzie.
    Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą. Ułożyć płaty lasagne (u mnie po 3 w każdej warstwie), na lasagne wyłożyć cześć mięsa, na mięso - sos beszamelowy, znowu lasagne, mięso, sos - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być beszamel. Po wierzchu posypać startym serem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180st.C.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  31. Piwny Mac n' Cheese
    Składniki:
    2 ½ szklanki makaronu kolanka Malma
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka piwa
    250g świeżo startego ostrego sera cheddar
    120g gouda startego
    120g romano ser tarty
    ¼ łyżeczki papryki
    szczypta pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    ½ szklanki bułki tartej
    garść posiekanej natki pietruszki
    Przygotowanie:
    Rozgrzać piekarnik do 190 C. Ugotować makaron Malma. Zetrzeć 3 sery na tarce. W garnuszku rozpuścić masło na średnim ogniu, jak zacznie skwierczeć dodać mąkę i mieszać trzepaczką aż do powstania zasmażki. Wlać do garnka mleko, a następnie piwo i ciągle mieszać trzepaczką - nie pozwolić aby się zagotowało. Dodawać sery i mieszać aż się roztopią. Odcedzić makaron. Do garnka z roztopionymi serami wsypać gałkę muszkatołową, paprykę i pieprz. Umieścić makaron w naczyniu żaroodpornym. Polać makaron roztopioną masą z garnuszka. Posypać bułką tartą. Można jeszcze posypać pieprzem i serem romano. Piec w piekarniku aż się zarumieni (ok 30 - 40 min). Po wyjęciu z piekarnika i nałożeniu na talerze posypać obficie świeżą pietruszką. Mniami!

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam, moje jesienne danie z makaronem to:

    Warkocze z sosem cukiniowym z łososiem

    Ilośc składników jest uzależniona od ilości przygotowywanych porcji

    Na dwie osoby :

    Długi makaron spaghetti porcja wedle uznania
    Opakowanie łososia wędzonego 150 g
    Jedno opakowanie serka mascarpone
    Mała cukinia

    Cukinie tarkujemy na grubych oczkach i dusimy na patelni. Łososia kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do cukinii. Opakowanie serka mascarpone wrzucamy na patelnie i mieszamy aż sie równomiernie rozpuści. Dodajemy przyprawy wedle uznania i wyciskamy sok z cytryny. Jeżeli chcemy mniej gesty sos to można dodać trochę mleka.
    W międzyczasie gotujemy makaron. Studzimy i pleciemy z niego warkocze tak jak to widać na obrazku. W środek warkocza wlewamy sos. I gotowe! Efekt wow murowany! :)

    Ps jak zamieszamy makaron jasny i ciemny warkocze wyjdą jeszcze ciekawiej :)

    Pozdrawiam

    ps 2 tutaj zalaczam link do zdjecia potrawy:
    https://instagram.com/p/9MKAq3noRA/?taken-by=themelka1

    Milena

    OdpowiedzUsuń
  33. „Spaghetti na słodko „


    składniki:
    400g makaronu
    200g mięsa mielonego
    1 mała cukinia
    1 papryka
    2 cebule
    2-3 szklanki przecieru pomidorowego
    ser
    szczypta soli, pieprzu, curry

    sposób przygotowania:
    W rondelku rozgrzewamy olej . Dodajemy mielone mięso i dobrze mieszamy żeby mięso nie zbiło się w jeden kawałek . Cały czas mieszając smażymy mięso 15 minut .

    W garnku wlewamy wodę , solimy ja i dodajemy kapkę oleju (po to aby makaron się nie zlepiał). Czekamy Az woda będzie się gotować i wrzucamy makaron. Gdy makaron się zagotuje odcedzam go.

    Sos przygotowuje w dwóch osobnych naczyniach. W pierwszym naczyniu kroje w kostkę cukinie, paprykę i cebulę. To gotuje Az wszystko stanie się miękkie. Pod koniec gdy widzę że sos pościł sok dodaję szczyptę curry i je mieszam. Właśnie te składniki nadają spaghetti słodyczy.
    Drugą cześć sosu przyrządzam w misce. Wlewam przecier pomidorowy i dodaje sól i pieprz. Następnie łącze wszystkie składniki i zagotowujemy.

    Do gotującego się sosu dodajemy mięso. Dusimy wszystko aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy. Następnie na tarce zetrzeć ser. Do posypania spaghetti


    Polecam spróbować ! Będziesz w szoku jak z takich składników potrafi wyjść coś sytego i w dodatku na słodko <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Witaj,
    Moja propozycja to spaghetti aglio olio z omułkami.
    Potrzebujemy:
    – 500 g makaronu spaghetti Malma
    – 1 kg omułków
    – 4 ząbki czosnku
    – pęczek zielonej pietruszki
    – 2 papryczki chili
    – 8 łyżek oliwy z oliwek
    – 125 ml białego wina
    – 1/2 cytryny
    – 50 g tartego parmezanu lub grana padano
    – sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
    Pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  35. Spaghetti z kurczakiem "3 pomidory"

    s k ł a d n i k i:

    - 4 podudzia z kurczaka, pozbawione kości, ewentualnie podwójna choć nie duża pierś z kurczaka
    - 2 duże porcje makaronu spaghetti
    - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
    - 3 ząbki czosnku + 2 ząbki
    - 2-3 łyżki świeżego oregano
    - 2 łyżki soku z cytryny/limonki
    - puszka krojonych pomidorów
    - mały kubeczek śmietany 18%
    - 1 kulka mozzarelli
    - pół szklanki liści bazylii
    - jeden duży pomidor malinowy
    - 1 łyżeczka suszonej bazylii
    - 1 łyżeczka suszonego oregano
    - 1/3 łyżeczki rozmarynu
    - sól, pieprz, cukier brązowy
    - oliwa

    w y k o n a n i e:

    1. W miseczce pokroić drobniutko suszone pomidory, przetarte 3 ząbki czosnku, poszatkowane oregano, sok z limonki, sól, pieprz oraz troszkę oliwy (pomidory są w zalewie z oliwy). Wymieszać na pastę.
    2. Mięso pokroić na małe kawałki, podsmażyć na odrobinie oliwy, po kilku minutach dodać pastę z suszonych pomidorów. Podsmażać kolejnych kilka minut, aż mięso będzie gotowe. Zdjąć z ognia. Kiedy leciutko przestygnie, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć przepuszczone przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać pomidory w puszcze, suszone zioła (bazylię, oregano i rozmaryn). Odparowywać uważając, by sos się nie przypalił. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować, kiedy sos będzie już bardzo gęsty na gładko.
    4. Makaron ugotować wg sugestii na opakowaniu, by był al dente.
    5. W czasie gotowania się makaronu, pokroić malinowego pomidora i mozzarellę bardzo drobniutko. Posiekać bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji. "Sałatkę" dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odłożyć.
    6. Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z sosem pomidorowym i dobrze obtoczyć. Podsmażać razem przez chwilę na patelni.
    7. Na głębokie talerze nakładać pomidorowy makaron, na to położyć kurczaka w śmietanowym sosem a na to "sałatkę" z pomidorów i mozzarelli. Na wierzchu położyć dekoracyjnie kilka listków bazylii.

    Pozdrawiam serdecznie,
    mollisia

    www.walkawkuchni.blog.pl
    mollisia@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  37. Moja druga propozycja to spaghetti z kurkami, orzechami nerkowca, świeżą rukolą i natką zielonej pietruszki.
    Kurki idealnie pasują do makaronu a wraz z orzechami i rukolą są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
    Potrzebujemy: (dla 2 osób)
    – 200 g makaronu spaghetti Malma
    – 250 g kurek
    – garść świeżej rukoli
    – garść orzechów nerkowca
    – świeża natka zielonej pietruszki
    – 2 ząbki czosnku
    – oliwa z oliwek
    – sól morska
    – kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek. Oliwę rozgrzać i wrzucić oczyszczone kurki. Smażyć chwilkę, aż puszczą sok. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i całość razem chwilkę smażyć i dodać ugotowany al dente makaron. Doprawić świeżo zmieloną solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Na osobnej, suchej patelni uprażyć grubo posiekane orzechy nerkowca. Dodać je do makaronu razem z posiekaną natką zielonej pietruszki i umytą, świeżą rukolą.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  38. Moja ostatnia propozycja to pyszne, zdrowe jesienne warzywa zapiekane z makaronem i kozim serem, podane z bazyliową pastą:

    Potrzebujemy:
    - 4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
    - 2 umyte i pokrojone pory ( tylko biała część)
    - 3 umyte i pokrojone w paski kolorowe papryki ( czerwona, zielona i biała)
    - 500 g makaronu Conchiglie Rigate Malma
    - dobrej jakości kozi ser ( u mnie z czosnkiem niedźwiedzim)
    - sól morska, kolorowy pieprz, oregano do smaku
    - 3 łyżki oleju roślinnego

    W woku lub garnku rozgrzewamy olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucamy por, chwilkę dusimy i dodajemy marchewki i paprykę. Dusimy około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, oregano do smaku i całość dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany al dente makaron Malma i całość mieszamy. Warzywa z makaronem przekładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń do zapiekania, na wierzch układamy kilka plastrów dobrej jakości koziego sera i całość zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 185 C. Zapiekankę podajemy gorącą z bazyliową pastą: Listki z jednej doniczki bazylii miksujemy z 3 ząbkami czosnku i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Solimy do smaku.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. Moje danie makaronowe to Aksamitny dyniowy makaron serowy. Jest to moja ulubiona propozycja na tę porę roku - danie urastające do rangi sprawdzonego, lecz unikalnego comfort food. Rozgrzewające dzięki chilli i cynamonowej nutce, otulające delikatnym, kremowym smakiem dyni i serka ricotta. Idealne do zaserwowania sobie i najbliższym. :) Mam nadzieję, że oczaruje Tobą tak, jak zrobiło to ze mną.


    - 320g makaronu kolanka Malma
    - 1 szklanka dyniowego puree (250g)
    - 500ml bulionu warzywnego
    - 1 mała cebulka
    - 1 ząbek czosnku
    - 150g serka ricotta
    - 1/4 łyżeczki chilli
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    - odrobina cynamonu
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - natka pietruszki (do posypania)

    W dużym garnku połącz dyniowe puree, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek, bulion warzywny, chilli, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj dobrze, a następnie gotuj zawartość garnka na średnim ogniu: gdy całość zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką, a następnie gotuj całość na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie ugotuj makaron: makaron wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody i ugotuj al dente; oddcedź, a następnie dodaj do zawartości dużego garnka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj serek ricotta i mieszaj dokładnie zawartość naczynia do dokładnego połączenia się serka z sosem dyniowym. Danie jest gotowe: nakładaj makaron na talerz, przed podaniem przystrajając je świeżo posiekaną natką pietruszki - opcjonalnie można użyć także parmezanu. Smacznego!

    Pozdrawiam cieplutko,
    Anita
    whiness14@gmail.com

    OdpowiedzUsuń