Okoń z tymiankiem i cytryną



Rybka w 15 minut?, a dlaczego nie :). Soczysty i pyszny okoń, Piotrek wielkie dzięki!. Ryba jest delikatna więc nie należy przesadzać z przyprawami, prosto w tym przypadku znaczy smacznie.




Składniki:

2 średnie okonie
1/2 cytryny
sól, najlepiej morska gruboziarnista
pieprz
świeże gałązki tymianku
3-4 łyżki oleju z ostropestu

1. Rybę należy oczyścić z wnętrzności, głowę i łuski zostawiamy. Osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na rybach świeży tymianek i skrapiamy olejem. Układamy w formie żaroodpornej do pieczenia bez przykrywania z góry.

2. Rybę pieczemy w rozgrzanym do 200 C. piekarniku przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy skórę i delektujemy się delikatnym lekko ziołowym smakiem ryby.




Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

0 komentarze :