Fantastyczne gofry Michela Roux


Kapitalne gofry!, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, tajemnicą jest dobry przepis i oczywiście dobra gofrownica, taka która ma 1000 Wat lub więcej, słabszy sprzęt wysuszy nasze gofry i niestety efekt już nie będzie tak imponujący.

Składniki na 10 sztuk:

- 20 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
- 270 ml mleka
- 5 dag stopionego ciepłego masła
- 2 jaja, najlepiej wiejskie
- 1 łyżka cukru
- otarta skórka pomarańczowa lub cytrynowa ( ok. 1 łyżeczki )
- szczypta soli

1. W naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, mieszamy mikserem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy łyżką.

2. Ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. W mocnej gofrownicy czas pieczenia 3 do 4 minut, im słabszy sprzęt tym wolniej gofry będą się piekły. Podawać z ulubionymi dodatkami.





7 komentarzy :

  1. Oj ale mi smaku narobiłaś. Przepis zabieram ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to mówią moje dzieci....bardzo łakome te gofry :) życzę smacznego :)

      Usuń
  2. pysznie. szkoda jednak, że gofrownicę mam z lidla...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze słabszą gofrownicą faktycznie będzie kłopot :( jaką moc mają te z Lidla?

      Usuń
    2. Ja kupiłam w lidlu - była ostatnio- ma 1200 wat. Bardzo ładnie piecze :) po tej , która miała 700 wat ( niezbyt udany prezent) jest milowa różnica;) muszę przetestować ten przepis na gofry

      Usuń
  3. polecam odstawić ciasto na pół h w ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło, będą dużo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń