Moja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od Krokusa. Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!.
Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
- 2 i 1/2 dag świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 4 łyżki sosu Krokus " pół na pół " chili i pomidory
- 10 plastrów sera żółtego
- kilka plastrów wędliny, salami, szynka, wędzonka, kabanosy
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na prostokąt, przecinamy na połowę. Jedną część smarujemy sosem, następnie układamy na nim ser i wędlinę, drugą część również smarujemy sosem, przykrywamy pierwszą część ciasta i przyciskamy dłonią by ładnie ciasto się skleiło.
3. Przygotowane ciasto kroimy na podłużne pasy, każdy skręcamy i układamy na przygotowanych formach do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 230 C, czas pieczenia ok. 10 minut, aż będą lekko rumiane. Wystudzone paluchy podawać razem z sosem aby można je było dodatkowo w nim moczyć.
0 komentarze :