Buraki ze śliwką i jogurtem


Zdrowo, kolorowo i wiosennie :), buraki w luksusowym wydaniu z suszoną śliwką i czosnkiem, w wersji light używamy jogurtu naturalnego, a dla tych co kalorii nie liczą proponuje dodać majonez.

Składniki:

- 5 średnich buraków
- 2 ząbki czosnku
- 12 suszonych śliwek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz 

Po sprawdzone śliwki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl

1. Buraki gotujemy w łupinach, lekko solimy wodę, studzimy i obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodajemy drobno pokrojone śliwki, skrapiamy sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek przez praskę i łączymy z jogurtem i przyprawami. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem.




1 komentarz :

  1. Nigdy nie robiłam sama takiej sałatki, ale kiedyś poczęstwowała mnie identyczną moja koleżanka z pracy i była bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń