Ciasto miodowe:
- 30 dag płynnego miodu, dałam spadziowy
- 1 kg mąki pszennej dałam typ 550
- 25 dag masła
- 4 jaja
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru pudru
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 4 równe części, upiec 4 placki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut, na złoty kolor.
Jabłka:
- 2,5 kg jabłek
- 2 suche galaretki
1. Jabłka obrać zetrzeć, w rondlu gotować je ok. 15 minut, następnie wsypać dwie suche galaretki, ciepła masą przekładać ciasto.
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany 30-36 %
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy mikserem, łączymy z lekko przestudzoną żelatyną i przekładamy masą ciasto.
Po złożeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, zawijamy w dużą torbę foliową i odstawiamy na kilka godzin aby ciasto zmiękło.
Po przyprawy i dodatki warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl.
0 komentarze :