Schab po bałkańsku


Ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy. Można by się pokusić o wykonanie plenerowe tego dania i weekendowe pichcenie w kociołku, bo biesiadowanie i wspólne jedzenie to idealny pomysł!.

Składniki dla 6 osób:

- 1 kg schabu bez kości
- pęczek cebuli dymki, biała i zielona część
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów
- 40 dag pieczarek
- 3 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- 1/2 szklanki pomidorowej passaty
- bulion

Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.

1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab pokrojony w plastry. Dodajemy kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlewamy bulionem. Mieszamy i dusimy do miękkości, czekamy aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku, podajemy posypane zieleniną.




3 komentarze :