Szukam teraz pomysłów na szybkie w wykonaniu sałatki, nie wymyślne, nakładasz na talerz i gotowe w 5 minut. Sałatka będzie idealnym dodatkiem na grillowe imprezy w ogrodzie, dobrze by było gdyby udało nam się ugrilować plastry gruszki, ale obsmażone w maśle też są pyszne. W ciepły dzień talerz takiej sałatki w zupełności zastąpi nam obiad, lekko strawna i bardzo smakowita.
Składniki dla 4 osób:
- 10 dag liści rukoli
- kilka plastrów fety, ok. 5 dag
- 1 duża twarda gruszka
- orzechy pekan lub włoskie, wystarczy jedna garść
- 1 łyżka dobrego masła
Sos:
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki miodu, dodałam spadziowy
- pieprz
1. Gruszkę dobrze umyć, przeciąć wzdłuż na połowę, wykroić pestki i pokroić w plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu żeby się nie przypaliło, układamy plastry gruszki, z każdej strony smażymy po 2 minuty, zostawiamy na patelni do wystudzenia.
2. Orzechy blanszujemy ok. 2 minut na suchej patelni, studzimy. Ser feta kroimy w kostkę lub w plastry.
3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, dokładnie mieszamy.
4. Umytą i wysuszoną rucolę układamy w miseczkach, polewamy dressingiem, a następnie układamy plastry gruszki, uprażone orzechy oraz kawałki sera.
0 komentarze :