Nalewka różana, nalewka z róży
Kochani róża właśnie zaczyna kwitnąć więc to dobry czas aby ją upolować na domową nalewkę. Wychodzi mocna i słodka, zanim przechylicie kieliszek w nosie zakręci Wam cudowny różany aromat. Kolor przypomina trochę róże herbaciane, ale niech Was to nie zmyli, moja nalewka ma już odstany rok i pięknie się wyklarowała.
Składniki na ok. 3,5 litra nalewki:
- 30 do 35 dag płatków różanych, objętościowo jest tego całkiem sporo ok 3-4 litrów
- 1/2 litra miodu, wspaniale komponuje się z miodem lawendowym i wrzosowym
- 1 litr cukru
- 1 1/2 litra wody
- 1 litr spirytusu
1. Różane płatki rozcieramy w makutrze z cukrem tak długo aż puszczą sok. Dokładamy miód i razem dalej ucieramy.
2. Wodę łączymy z alkoholem.
3. Do dużego słoja przekładamy masę różaną z miodem, zalewamy roztworem wody i alkoholu, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Słój zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy do butelek. Nalewka powinna odstać kilka miesięcy zanim się do niej dobierzemy!.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze :