Nalewka różana, nalewka z róży


Kochani róża właśnie zaczyna kwitnąć więc to dobry czas aby ją upolować na domową nalewkę. Wychodzi mocna i słodka, zanim przechylicie kieliszek w nosie zakręci Wam cudowny różany aromat. Kolor przypomina trochę róże herbaciane, ale niech Was to nie zmyli, moja nalewka ma już odstany rok i pięknie się wyklarowała.

Składniki na ok. 3,5 litra nalewki:

- 30 do 35 dag płatków różanych, objętościowo jest tego całkiem sporo ok 3-4 litrów
- 1/2 litra miodu, wspaniale komponuje się z miodem lawendowym i wrzosowym
- 1 litr cukru
- 1 1/2 litra wody
- 1 litr spirytusu



1. Różane płatki rozcieramy w makutrze z cukrem tak długo aż puszczą sok. Dokładamy miód i razem dalej ucieramy. 

2. Wodę łączymy z alkoholem. 

3. Do dużego słoja przekładamy masę różaną z miodem, zalewamy roztworem wody i alkoholu, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Słój zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy do butelek. Nalewka powinna odstać kilka miesięcy zanim się do niej dobierzemy!.


0 komentarze :