Bardziej odświętne i egzotyczne, a zarazem proste i tanie danie z kurczaka. Zapiekane filety w sosie ze świeżych pomidorów i blanszowanych migdałów tworzą piękną kompozycję zarówno dla smaku jak również dla wzroku!.
Składniki dla 4 osób:
- 4 filety z kurczaka oprószone solą, pieprzem
Sos:
- 3 średnie pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag migdałów, u mnie w płatkach ale mogą być również w całości
- szczypta chili
- liść laurowy
- oliwa
- 2 kanapki chleba tostowego, opieczonego z obu stron na brązowo
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka octu
- sól
- pieprz
Migdały i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
1. Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Pomidory kroimy na ósemki, podlewamy 2-3 łyżkami wody i gotujemy na wolnym ogniu z pieprzem, solą, chili i liściem laurowym, do momentu, aż zaczną się rozpadać.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, blanszujemy migdały i czosnek, dodajemy do wywaru z pomidorów. Następnie na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, łączymy z resztą składników. Całość blendujemy na gładką masę razem z chlebem, dodajemy ocet i przyprawiamy do smaku.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, w naczyniu żaroodpornym układamy mięso i zalewamy sosem. Czas zapiekania ok 30 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
0 komentarze :