Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki octu
- sól
- pieprz
Zasmażka:
- 3 łyżki smalcu lub masła
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
- 2 kg młodych ziemniaków
- kefir lub zsiadłe mleko
1. Kapustę obieramy z wierzchnich , najbardziej zielonych liści, drobno kroimy całą główkę, zalewamy do 1/2 wysokości i gotujemy z koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po ok. 20-25 minutach dodajemy ocet i pieprz.
2. Na patelni roztapiamy masło lub smalec, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku.
3. Podajemy z kefirem i ziemniaki.
Pysznie, bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuń