Szybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha!
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- świeża wanilia z całej laski
- 5 dag wiórków kokosowych
-3 łyżki migdałów w płatkach
- owoce sezonowe, świeże lub mrożone
Po kokos, migdały i wanilię zajrzyjcie nw www.Skworcu.com.pl
1. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki.
2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi.
3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię i miksuj do połączenia się składników.
4. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i nałóż owoce, wierzch posyp przygotowaną kruszonką i płatkami migdałowymi.
5. Piekarnik rozgrzej do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut. Jeśli będziemy używać świeżych owoców czas pieczenia należy skrócić do 50 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy zrobić próbę ,,suchego patyczka,,.
0 komentarze :