Moja Mama to mistrzyni orzechowego tortu, to mój smak dzieciństwa, który jest nie do przebicia mimo moich wielu usilnych prób. Mija już prawie 20 lat odkąd moja Mama przeniosła się na "drugą stronę tęczy".... czy czas leczy rany?, tak...pozwala nam żyć normalnie żeby nie zwariować po stracie najbliżej osoby. Dzisiaj rano moim synowie sprawili, że pięknie zaczął się ten dzień, a potem pomyślałam, że mimo iż mojej Mamy już nie ma to nic nie stoi na przeszkodzie żeby odwdzięczyć się jej za te wszystkie słodkie wypieki i po południu zasiąść przy wspólnym stole, wyciągnąć stare albumy ze zdjęciami i powspominać. Tak jak Ona rozpieszczała nas swoim popisowym tortem tak ja dziś rozpieszczać będę swoich bliskich w podziękowaniu za każdy dzień razem...pod wpływem chwili i z potrzeby serca powstają najlepsze wypieki.
Ciasto mocno kakaowe, na tortownicę o średnicy 26-27 cm:
- 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż się rozpuści a masa będzie błyszcząca, łączymy z żółtkami, a następnie przesiewamy sypkie produkty. Gotowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w 180 C.
Masa mocno kakaowa:
- 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao
- wanilia z jednej laski
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 20 dag dobrego masła
2. W jednej szklance mleka rozpuszczamy obie rodzaje mąki, kakao i żółtka, miksujemy. Drugą szklankę mleka gotujemy z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy mleko z dodatkami i robimy budyń, studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę, łączymy z wystudzonym budyniem i miksujemy na gładką masę, wykładamy na wystudzony biszkopt.
Masa śmietankowa:
- 1/2 lita śmietany kremówki 30-36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżeczki ciepłej wody
- 2 łyżki cukru pudru
1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy, następnie łączymy z żelatyną. Białą masę śmietankową przekładamy na wierzch tortu i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny przed krojeniem. Wierzch można ozdobić świeżymi kwiatami.
0 komentarze :