Kompot truskawkowy z agrestem, czyli lato w słoiku


W moim rodzinnym domu kompoty z tą właśnie mieszanką owoców wypełniały w dużej części naszą piwniczkę i nigdy nie udało się aby dotrwały do wiosny. Jesteśmy kompociarzami i wolę ten smak dużo bardziej od soków do rozpuszczania. Dla mnie kompozycja truskawek i agrestu to idealny duet....

Składniki:

- truskawki
- agrest
- cukier

Ważne jest aby słoje były wyparzone, a zakrętki nowe. Zawsze gotowuję wodę przed zalaniem owoców. 

1. Truskawki i agrest dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy z szypułek i ogonków. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości ze zdecydowaną przewagą truskawek. Wsypujemy cukier, u mnie 1 kg cukru wystarcza na 9-10 litrowych słoików, zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. 

Życzę pysznych zapasów na zimę!.






0 komentarze :