Sernik kokosowy z waniliową nutą


Nie jest żadną tajemnicą, że jestem łasuchem, więc jeśli świętować 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirpool www.akademiakulinarnawhirlpool.pl to ze słodkim wypiekiem w tle!, właściwie możemy świętować razem, bo w tym roku mój blog również będzie obchodził swoje 3 urodziny. Życzyła bym sobie tak twórczego blogu jaki prowadzi Marco Ghia http://www.marcoghia.pl/, oraz tak twórczych pomysłów jaki ma Emiliano Castagn. A czegóż można życzyć Akademii ??, oczywiście wspaniałych inspirujących pomysłów, dań tak pikantnych że można przy nich zapłonąć i tak łagodnych aby można było ukoić zmysły. Ja zapraszam Was na wspólne świętowanie pysznym kokosowym sernikiem z waniliową nutą....


Należy przygotować dużą tortownicę, o średnicy 27-28 cm.

Ciasto:

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500
- 3 łyżeczki dobrego naturalnego kakao
- 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany
- 12 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka, białka odkładamy do masy serowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Gotowe wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. 

2. Gdy mamy już przygotowaną masę serową spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175 C na ok. 15 minut.

Masa serowo - kokosowa:

- 1,2 kg dobrego tłustego twarogu
- 1 łyżeczka mielonej wanilii, lub wanilia z całej laski
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jaj, żółtka osobno do masy, a na koniec piana z białek
- 3/4 szklanki cukru kryształu

1. Ser mielimy minimum dwukrotnie. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek, miksujemy mikserem przez ok. 5 minut, aż masa stanie się gładka i jednolita. 

2. Białka które pozostały z ciasta i masy serowej, łącznie 7 sztuk ubijamy na sztywno. Łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy silikonową łyżką. Wyjmujemy lekko podpieczone ciemne ciasto, wylewamy na nie masę serową, czas pieczenia ok. 70 minut w tem. 175 C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami aż do zupełnego wystudzenia.

Jeśli mogę udzielić Wam dobrej rady to po wystudzeniu wyciągamy sernik z tortownicy, przekładamy na kratkę kuchenną i odstawiamy na kilka godzin, sernik "osiądzie-odparuje" i smakuje wtedy naprawdę wyjątkowo, u mnie jest to prawie niemożliwe, bo moje domowe łasuchy są zbyt niecierpliwe. Jest puszysty i bardzo delikatny. Przed podaniem warto udekorować sernik sezonowymi kwiatami.




0 komentarze :