Sezon na młodą kapustę trwa krótko i warto ją wykorzystać do naszych letnich obiadów. Smakowita propozycja schabu duszonego w młodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!.
Składniki:
- 4 plastry schabu z kością
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek koperku
- 1 stołowa łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- smalec
- sól
- pieprz
1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu.
2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do gotującej się kapusty. Dusimy razem przez ok. 20-30 minut, doprawiamy do smaku, podajemy z młodymi ziemniaczkami.
0 komentarze :