Dżem z cukinii, mięty i cytryny


Zupełnie zaskakujący smak, dodatek cytryny i mięty sprawia, że dżem jest cytrusowy i świeży. Z pewnością cukinia sama w sobie nie jest kojarzona ze słodkimi przetworami, ale ten dżem to prawdziwy smakołyk, musicie wypróbować, zróbcie chociaż kilka słoików na próbę.

Składniki:

- 1 kg cukinii bez skóry i pestek
- 15 dag cukru
- 1 cytryna, sok i otarta skórka
- 1 galaretka cytrynowa
- szczypta kwasku cytrynowego
- gałązka mięty

1. Cukinie obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu łączymy ze sobą cukinie, cukier, liście mięty, kwasek cytrynowy, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy cały sok. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, blenderem rozdrabniamy na papkę, dosypujemy galaretkę i mieszamy. Wrzący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do wystudzenia.


1 komentarz :

  1. Zrobiłam bez kwasku cytrynowego. Wyszedł pyszny - polecam :D ( smakiem przypomina ananasy)

    OdpowiedzUsuń