Sałatka z cukinii do słoików na zimę


Jeśli macie wysyp cukinii to podaje Wam sprawdzony przepis na ich wykorzystanie, idealnie nadadzą się duże cukinie z twardą skórą, bo podczas kilku godzin w soli zupełnie zmiękną. Sama cukinia nie ma zdecydowanego smaku i warto dodać sporą ilość kurkumy, która sprawi, że mieszanka zyska nowe walory. 

Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra.

Składniki:

- 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek
- 3 czerwone papryki
- 5 dużych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej 

Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy.

Zalewa:

- 2 płaskie łyżki gorczycy
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3 łyżeczki soli
- 3 kopiaste łyżki kurkumy

Po przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl



1. Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn.

2. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.


12 komentarzy :

  1. A zalewa to z tych składników na Zalewie czy też ten płyn odcisniety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyraźnie napisane, że płyn odciskamy i zalewamy zalewą czyli składników na zalewę...

      Usuń
  2. Super sałatka robię ją już drugi raz. Przepis już poszedł w obieg w mojej rodzince wszystkie babki są zachwycone;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy warzywa
    zalewać gorącą zalewą

    OdpowiedzUsuń
  4. ZALEWA BEZ WODY??????????????

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy dodaję się wody do zalewy

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna 😃😃 też ja robię

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki ocet (ile %?), jabłkowy, czy spirytusowy?

    OdpowiedzUsuń