Sałatka z cukinii do słoików na zimę
Jeśli macie wysyp cukinii to podaje Wam sprawdzony przepis na ich wykorzystanie, idealnie nadadzą się duże cukinie z twardą skórą, bo podczas kilku godzin w soli zupełnie zmiękną. Sama cukinia nie ma zdecydowanego smaku i warto dodać sporą ilość kurkumy, która sprawi, że mieszanka zyska nowe walory.
Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra.
Składniki:
- 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek
- 3 czerwone papryki
- 5 dużych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej
Można dodać baldachimy kopru oraz zioła, ale ja wolę taką wersję ze zdecydowanym smakiem kurkumy.
Zalewa:
- 2 płaskie łyżki gorczycy
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3 łyżeczki soli
- 3 kopiaste łyżki kurkumy
Po przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl
1. Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn.
2. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
A zalewa to z tych składników na Zalewie czy też ten płyn odcisniety?
OdpowiedzUsuńJest wyraźnie napisane, że płyn odciskamy i zalewamy zalewą czyli składników na zalewę...
UsuńZalewa bez wody???
OdpowiedzUsuńSuper sałatka robię ją już drugi raz. Przepis już poszedł w obieg w mojej rodzince wszystkie babki są zachwycone;)
OdpowiedzUsuńIle wody na tą zalewe?
OdpowiedzUsuńile wody?
OdpowiedzUsuńczy warzywa
OdpowiedzUsuńzalewać gorącą zalewą
ZALEWA BEZ WODY??????????????
OdpowiedzUsuńCzy dodaję się wody do zalewy
OdpowiedzUsuńPyszna 😃😃 też ja robię
OdpowiedzUsuńBez oleju do zalewy?
OdpowiedzUsuńJaki ocet (ile %?), jabłkowy, czy spirytusowy?
OdpowiedzUsuń