Wiśniówka, nalewka wiśniowa z miętą
Czas najwyższy można by powiedzieć, bo wiśnie jak szybko się zaczynają tak szybko się kończą, a domowa nalewka to zacny rarytas. Nastawiłam tegoroczną wiśniówkę, bo po zeszłorocznej ostały się jeno puste butle....!. Jest trochę roboty z drylowaniem, ale czego się nie robi dla dobrego trunku, dodałam dwa rodzaje mięty, które bujnie rosną w moim ogródku i teraz wiśniówka zyska orzeźwiający posmak, ale póki co trzeba ćwiczyć silną wolę i omijać słój z daleka przez kilka tygodni. To co moi Mili nastawiacie?.
Składniki:
- 2 kg wydrylowanych wiśni, ok. 2.2 kg przed drylowaniem
- 1 kg cukru
- 4 gałązki świeżej mięty
- 1 litr zimnej przegotowanej wody
- 1 litr spirytusu
1. Wiśnie myjemy, drylujemy i przesypujemy cukrem w dużym słoju, dodajemy mięte i stawiamy słój w nasłonecznionym miejscu na 2-3 dni żeby owoce puściły sok.
2. Przegotowaną zimną wodę łączymy ze spirytusem, a następnie zalewamy tą mieszanką wiśnie. Słój odstawiamy w ciemne miejsce, przez pierwszych kilka dni mieszamy całość drewnianą łyżką, aby rozpuścić resztę cukru. Nalewkę zlewamy po 6 tygodniach do butelek i odkładamy do klarowania na minimum 3 miesiące.
3.Wiśnie które macerowały się w alkoholu można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
wiśnie z mięta? jeszcze nie próbowałam, ale wyobrażam sobie, że to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńTo moja własna kompozycja,która powstała z potrzeby wykorzystania przy domowej mięty, w zeszłym roku robiłam samą miętówkę, jako syrop i nalewkę, w tym roku mięta pełni tylko funkcję orzeźwienia :), serdecznie pozdrawiam!
UsuńTo musi być pyszne :) Dziękuję za udział w akcji Letnie owoce 2.
OdpowiedzUsuńJa również dziekuje i serdecznie pozdrawiam:)
Usuń