Sok jabłkowo porzeczkowy z sokownika


U mnie w kuchni królują słoiki i butelki, wrze i trudno nad tym wszystkim zapanować, obfitość owoców sprawia, że mam ręce pełne roboty. O zdrowotności czarnej i czerwonej porzeczki przekonywać nikogo nie muszę, ale u mnie jakoś soku pić nie chcieli, więc w tym roku połączyłam dwa rodzaje porzeczki z jabłkami, a jabłka Kochani to ja mam nie byle jakie, bo najpyszniejsze od cioci Teresi, małe to to, nie urodziwe zbytnio, ale jakie pyszne i bez grama chemii. Z moją spiżarnią tylko gorzej, za nic nie mogę jej rozciągnąć, tak jak i kuchni zresztą....


Składniki:

- jabłka
- czarna porzeczka
- czerwona porzeczka
- cukier

1. Owoce myjemy. Połączyłam 3/4 pojemności sokownika jabłkami przekrojonymi na połowę ( zostawiałam skórkę i gniazda nasienne), a w 1/4 porzeczkami (również nie usuwałam szypułek).


2. Na 1 litr soku gotowego soku z sokownika dodajemy 1/2 kg cukru. Cukier dokładany do soku nie do owoców, dopiero po zlaniu. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików.



0 komentarze :