Chyba szczególnie nie muszę reklamować jagodzianek, bo każdy je zna i lubi. Po wczorajszej wyprawie na borówki mam ręce pełne roboty i to ręce w kolorze borówkowym :). Pyszne jagodzianki z drożdżowego ciasta, ulepszony przepis z przed roku, polecam Wam Kochani, zróbcie sami, takie są najlepsze!.
Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk.
Ciasto:
- 65 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
- 4 dag świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 17 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 szklanki borówek, w porywach do 3 szklanek w zależności od ilości napełnienia ciasta
- 4 łyżki cukru
Wierzch:
- żółtko
- cukier do posypania
1. W rondlu podgrzewamy masło z cukrem, do momentu rozpuszczenia masła, cały czas mieszamy aby nie doprowadzić do wrzenia, następnie odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, a następnie w mące robimy dołek i tam je przelewamy. Jajko roztrzepujemy.
2. Gry drożdże wyrosną łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Miskę szczelnie owijamy folią do żywości i odstawiamy na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat, dzielimy na małe kawałki i nadziewamy jagodami. Gotowe jagodzianki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Miejsce zlepienia bułeczki dajemy od spodu. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 30-40 minut, do czasu aż będą dobrze wypieczone od spodu i z wierzchu. Gotowe jagodzianki przekładamy na kratkę kuchenną do ostudzenia.
0 komentarze :