Jagodzianki, wersja 2


Chyba szczególnie nie muszę reklamować jagodzianek, bo każdy je zna i lubi. Po wczorajszej wyprawie na borówki mam ręce pełne roboty i to ręce w kolorze borówkowym :). Pyszne jagodzianki z drożdżowego ciasta, ulepszony przepis z przed roku, polecam Wam Kochani, zróbcie sami, takie są najlepsze!.

Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk.

Ciasto:

- 65 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
- 4 dag świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 17 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

- 2 szklanki borówek, w porywach do 3 szklanek w zależności od ilości napełnienia ciasta
- 4 łyżki cukru

Wierzch:

- żółtko
- cukier do posypania







1. W rondlu podgrzewamy masło z cukrem, do momentu rozpuszczenia masła, cały czas mieszamy aby nie doprowadzić do wrzenia, następnie odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, a następnie w mące robimy dołek i tam je przelewamy. Jajko roztrzepujemy.

2. Gry drożdże wyrosną łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Miskę szczelnie owijamy folią do żywości i odstawiamy na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat, dzielimy na małe kawałki i nadziewamy jagodami. Gotowe jagodzianki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Miejsce zlepienia bułeczki dajemy od spodu. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 30-40 minut, do czasu aż będą dobrze wypieczone od spodu i z wierzchu. Gotowe jagodzianki przekładamy na kratkę kuchenną do ostudzenia.




0 komentarze :