Sezon ogórkowy w pełni więc u mnie też w kuchni królują ogórki. Do marynaty wybrałam musztardę francuską, a Wy dodajcie taką jaką lubicie, jej intensywność decydująco wpłynie na smak ogórków, miłośnikom łagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
- koper
- zioła, cząber, oregano, tymianek
Marynata:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- słoik musztardy francuskiej 180 ml
- 3 łyżki miodu, ja użyłam spadziowego
1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach razem z koprem lub wybranymi ziołami.
2. Łączymy wszystkie składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Przestudzoną zalewą musztardową zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 minut.
0 komentarze :