Już od lat te ogórki goszczą w naszym domu, ale jakoś mi umknęło, żeby je wrzucić na blog, więc dzisiaj uzupełniam zaległości. Idealne ogórki w plastrach na kanapki z dodatkiem kurkumy i czosnku, smakują wyśmienicie, a do tego łatwo i szybko można je zawekować, polecam Kochani za zimowe zapasy.
Potrzebujemy:
- 1 kg ogórków, lub jej wielokrotność, mogą być różne wielkości, tylko musicie przygotować różne wielkości słoików
Solanka:
- 1 litr zimnej wody
- 3 kopiate łyżki soli morskiej
Zalewa:
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/4 szklanki octu 10% Jamar
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego
- 4 liście laurowe
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- kilka ząbków czosnku, w zależności od upodobań i wielkości słoika po 1 lub 2 ząbki na słój
- 2 płaskie łyżeczki gorczycy
Dobrej jakości przyprawy znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl.
1. Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę, po godzinie zlewamy solankę, a ogórki układamy dość ciasno na stojąco w słoikach.
2. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy przygotowane słoiki wypełnione ogórkami, do każdego słoika dajemy część przypraw, na koniec umieszczamy w słojach ząbki czosnku. Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 8-10 minut.
0 komentarze :