Jamajka, bananowiec z galaretką pod słodką pianką


Mam ochotę osłodzić Wam tą listopadową pluchę i przemycam do Waszych domów odrobinę słodyczy. Eleganckie i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością dostarczy Wam sporą porcję endorfin!.

Składniki na dużą blachę 25x38 cm.

Biszkopt czekoladowy:

- 6 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, ponownie miksujemy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30 minut. Wystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę.

Poncz:

- 1/2 szklanki zimnej wody
- sok z połowy cyrtyny
- kieliszek likieru
- 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

- 8 bananów
- sok z 1 cytryny
- 3 żółte galaretki  oraz 1 litr wody
- 4 łyżki dżemu

Masa śmietankowa z czekoladą:

- 400 ml śmietany kremówki 30-36%
- połowa startej mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka żelatyny 

1. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, a następnie studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodajemy cukier puder i startą czekoladę, miksujemy na najniższych obrotach, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i wolno mieszamy.

Masa mascaropne:

- 25 dag serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżki cukru pudru

1. Serek miksujemy z kremówką i cukrem pudrem na gładką masę.

Ciasto składamy w formie w której piekł się czekoladowy blat.

1. Na spodzie układamy połowę czekoladowego ciasta, które nawilżamy przygotowanym ponczem, następnie wierzch smarujemy kilkoma łyżkami dżemu.

2. Na warstwie dżemu układamy przekrojone wzdłuż banany, które nawilżamy sokiem wyciśniętym z całej cytryny aby nam nie ściemniały. Na banany przekładamy tężejącą galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce do zupełnego zastygnięcia.

3. Na galaretce delikatnie rozprowadzamy masę śmietankową, którą przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch blatu czekoladowego nasączamy resztą ponczu, a następnie wierzch smarujemy masą mascaropne i ścieramy drugą połowę czekolady. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu.

Przypraw i dodatków poszukajcie na www.Skworcu.com.pl.






0 komentarze :