Pierniczki imbirowe


Zapachu jaki roznosi się po kuchni przy wypieku pierniczków chyba raczej nie muszę Wam reklamować, moje są mocno podkręcone imbirem więc w nosie tworzy się niezwykle intensywny aromat. Od lat do wypieku pierników i pierniczków dodaję swoją kompozycję przypraw, które tworzą wspaniałej jakości korzenną przyprawę do pierników, i uwierzcie mi, że nie ma nic wspólnego z gotowcami w sklepie. Pierniczki warto zrobić w większej ilości i przechowywać w puszce lub słoju, bo najlepiej smakują po kilku dniach od wypiekania.

Składniki:

- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 pełne łyżki miodu spadziowego
- 1 kopiasta łyżeczka kakao naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 25 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Dobrej jakości przyprawy możecie zamówić na www.Skworcu.com.pl.

1. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z kuchenki do lekkiego przestudzenia, łączymy z cukrem i mieszamy, następnie dodajemy miód oraz jajko i żółtko. 

2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sodę, kakao, sól, przyprawę do piernika oraz imbir, dokładnie je ze sobą mieszamy, a następnie łączymy z masą maślaną. Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki.

3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko, powinno mieć 3-4 mm grubości, wykrawamy pierniczki i pieczemy ok. 7 do 10 minut w 175 C.




1 komentarz :