Kto ma ochotę na kawę z domowym ciasteczkiem?, może pozwolicie sobie na krótką chwileczkę zapomnienia... Domowe oreo polecają się na leniwy podwieczorek!.
Składniki:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek naturalnego kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto. Mąkę dostosować do potrzeb podczas wyrabiania. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie, wycinać kółeczka i piec w 180 C przez 7 do 10 minut. Wystudzić przed przełożeniem.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy i przekładamy ciasteczka delikatnie dociskając.
Jestem wielką fanką Oreo - ciekawe czy takie domowe też by mi posmakowały:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńChoć za kupnymi nie przepadam, domowych spróbowałabym z przyjemnością :)
Mmm fajne zdjęcia) )
OdpowiedzUsuń