Żeby nie było nudno to namieszałam dzisiaj w garnku dobrego wypasionego barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!.
Składniki:
- 1/4 małej główki białej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 2 opakowania tartych buraczków Poltino
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego
- 25 dag fasoli, ja miałam mały groch ale Jaś też będzie bardzo dobry
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 30 dag mięsa wieprzowego z kością,
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu.
2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem.
0 komentarze :