Przepis podaję na dużą blachę 25x30 cm.
Na początku przypomnę Wam tylko, że jajka należy wyjąć z lodówki godzinę lub dwie przed pieczeniem, alby miały taką samą temperaturę jak pozostałe produkty.
Biszkopt:
- 6 dużych jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Można upiec jeden biszkopt i przekroić go na połowę po wystudzeniu, lub tak jak w moim przypadku zrobić dwa oddzielne, bo ładniej wyrastają.
Składniki i dodatki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, aż zrobi się szklista, dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami, ściągamy papier i pozwalamy mu odparować.
Masa śmietankowa:
- 800 ml śmietany kremówki, 30 lub 36%
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 galaretki w różnych kolorach, u mnie żółta - pomarańczowa - czerwona i rubinowa
- cukier puder do posypania wierzchu ciasta
1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w dwóch niepełnych szklankach wrzącej wody, ok. 400 ml. Najlepiej w płaskich naczyniach, gdzie ławo będzie je pokroić po zastygnięciu.
2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia i odstawiamy aby wystygła do temperatury pokojowej.
3. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i razem miksujemy. Pod koniec dodajemy żelatynę i mieszamy na małych obrotach, żeby śmietana się nie ścięła. Do gotowej masy śmietankowej dodajemy pokrojone na małe lub większe kawałki galaretki.
4. W blaszce na spodzie kładziemy jedną część biszkopta, przykrywany masą i na wierzch przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając. Górę posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny przed krojeniem.
0 komentarze :