Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty


Skoro nareszcie mamy słońce to nacieszmy się również wiosenno - letnimi warzywami, które tylko o tej porze smakują tak dobrze. Młode ziemniaki, te pierwsze nasze Polskie i oczywiście młoda kapusta z koperkiem. Jak wiecie moja rodzina należy do mięsożernych tak więc bez dobrego kurczaka nie może być mowy o zapiekance. Polecam Wam również takie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne takie planujecie.

Duża porcja do 4-6 osób.

Danie podstawowe:

- 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze
- 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu
- główka młodej kapusty
- 2 średnie cebule
- pęczek koperku
- olej rzepakowy
- przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz

Sos:

- 1/2 litra dobrego bulionu
- 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy

Dodatkowo:

- 2 duże pomidory, jeśli będziecie przekładać każdą wersje to 6 sztuk
- liście szpinaku lub rukoli

Po dobrej jakości przyprawy jak zawsze zapraszam Was do sklepu www.Skworcu.com.pl.

Jak zrobić krok po kroku...

1. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy, blanszujemy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, a następnie przekładamy do innego naczynia.

2. Na patelni zostawiamy tłuszcz. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, obsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez kilka minut, wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy nimi spód naczynia do zapiekania, oprószamy solą.

3. Jako trzecie na patelnie trafia mięso posypane shoarmą, wędzona papryką oraz solą. Podsmażamy, a następnie przekładamy do wolnego naczynia aby odsączyć je z tłuszczu.

4. W naczyniu do zapiekania mamy już ziemniaki, na które przekładamy kapustę, a następnie przykrywamy wszystko mięsem. Między każdą warstwę warto układać świeży koperek i pomidory oraz inne zioła które lubicie.




5. Sos przygotowujemy doprowadzając do wrzenia połowę rosołu, a w drugiej połowie roztrzepujemy mąkę, łączymy i gotujemy, a następnie powstałym sosem zalewamy wierzch zapiekanki. Czas zapiekania ok. 40-45 minut w 200 C. Na kilka minut przed końcem na wierzch układamy pokrojone w plastry pomidory oraz liście szpinaku, oprószamy solą oraz pieprzem i chwilę razem zapiekamy.





3 komentarze :