Fasolka szparagowa z curry i kurkumą w 30 minut



Letnie obiady obfitują w sezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!.

Składniki dla 4 osób:

- 1 kg fasolki szparagowej 
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól
- olej rzepakowy lub kokosowy
- 4 jaja
- zielona natka pietruszki

Dobrej jakości przyprawy i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

1. Z fasoli należy odciąć końcówki po obu stronach. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 15 do 20 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja użyłam oleju kokosowego, który dodał potrawie orientalnego smaku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy curry i kurkumę, mieszamy, a następnie dodajemy odcedzoną fasolę i chwilę razem zapiekamy.

3. Fasolkę podajemy z jajem sadzonym i świeżą natką pietruszki.






0 komentarze :