Lasagne, zapiekanka z cukinii


Ale Wam tych cukinii urosło na działkach i ogródkach, a teraz się zastanawiacie co z nimi zrobić?. A ja odchudziłam trochę tradycyjną lasange i płaty makaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać.

Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm.

Sos boloński:

- 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka
- 400 g pomidorowej passaty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego
- 2 świeże pomidory
- kawałek selera, ok 1/4
- 2 gałązki liści selera
- szklanka bulionu
- sól
- pieprz
- oliwa

1. Z pomidorów ściągamy skórkę i drobno kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą.

Sos beszamelowy:

- 1/2 kostki masła, 10 dag
- 3 płaskie łyżki mąki
- ok. 600 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

- 1 duża cukinia lub dwie mniejsze
- ser żółty, ja z niego zrezygnowałam, ale jeśli lubicie to ścieramy go na sam wierzch

1. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, sól, gałkę, mieszamy trzepaczką i podlewamy mlekiem intensywnie mieszając aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia.

2. Formę do zapiekania wykładamy cienkimi plastrami cukinii i wylewamy na nie połowę beszamelu. Następnie z plastrów cukinii robimy małe ruloniki szczenie wypełniając formę. Każdy zawijas wypełniamy sosem bolońskim, a na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu.

3. Wierzch dodatkowo można posypać gałką muszkatołową i startym serem. Lasange pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 50-60 minut. Podajemy na gorąco.

Po dobrej jakości przyprawy i dodatki zapraszam Was na www.Skworcu.com.pl.











0 komentarze :