Góralska tarta z oscypkiem, pomidorami i rukolą


Letnia tarta po której zostało już tylko wspomnienie, bo była na wczorajszy obiad, a znikła szybciej niż powstała. Pyszna krucha i w dodatku nadziana tak jak lubię..


Ciasto:

 - 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 żółtka
 - 4 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

- 4 małe oscypki, mogą też być korboce
- 4 pomidory
- rukola
- czarnuszka

1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy, wałkujemy i wykładamy na  wysmarowaną olejem formę do tarty. U mnie wystarczyło na 1 dużą o średnicy 24 cm i 3 małe po ok 8-9 cm. 

2. Ciasto w formach odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie podpiekamy ok. 15 minut w 180 C, następnie wykładamy na ciasto pokrojone w plastry pomidory, posypujemy czarnuszką i układamy oscypki lub korboce. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

2. Tartę podajemy na ciepło posypując obficie zieloną rukolą.








0 komentarze :