Pomidory w kawałkach do słoików na zimę, najprostsze


Latem jakoś o bezczynność trudno, jak się skończą ogórki to są pomidory, jak nie dżemy to kapusta, że już o nalewkach nie wspomnę i tak w koło Macieju. Zaletą tych słoikowych skarbów jest to, że mamy pewność co w nich zamykamy i o chemii i sztucznych dodatkach można zapomnieć. Dostałam 10 kg pomidorów i szczerze mówiąc koncentratu robić mi się nie chciało, a ten przepis to najłatwiejszy i najszybszy sposób na Polskie pyszne pomidory w środku zimy. 

Z tej porcji wychodzi ok. 13 litrowych słoików.

Składniki:

- 10 kg pomidorów
- 3 litry wody
- sok z 4 cytryn
- 4 łyżki soli, niejodowanej, ja dałam morską
- opakowanie suszonej bazyli

Dodatkowo:

- wrząca woda do parzenia pomidorów


1. Nacinamy skórkę na pomidorach na krzyż i wrzucamy je do wrzątku na 3 minuty, partiami po kilka sztuk, następnie wyławiamy i zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na czwórki i wycinamy zieloną część. Wszystkie soki które wypłyną podczas krojenia starannie zbieramy przekładamy do rondla.

2. Pomidory przekładamy do dużego garnka, gdy wszystkie są obrane i pokrojone dodajemy sól, sok z cytryny i bazylię, dolewamy 3 litry wody i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 10 minut. Wyparzone słoiki napełniamy pomidorami i powstałym sosem, zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut w kąpieli wodnej.




3 komentarze :

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Zimą będą jak znalazł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń