Malin tego roku jest pod dostatkiem wiec warto teraz z nich korzystać, część oczywiście mrozimy na czas zimowy, ale co świeże to świeże!.
Składniki na jedną keksówkę 12x25 cm.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- wanilia mielona lub cukier waniliowy
- 10 dag roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2 szklanki malin
Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy 2-3 minuty.
2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dajemy po kilka łyżek ciasta i wrzucamy luźno maliny i tak aż do wykorzystania składników. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 60 minut. Warto zrobić test suchego patyczka i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.
Ach uwielbiam to połączenie smaków czeko-malina :) Apetyczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuń