Sos z grzybów leśnych na gęsto


Uwielbiam zbierać grzyby, nawet nie muszę ich jeść, że już nie wspomnę o ich czyszczeniu, ale mam w domu pożeraczy sosów, którzy z utęsknieniem czekają na sezon grzybowy. Sos z grzybów leśnych pasuje idealnie dla pajdy chleba, ryżu, kaszy czy placków ziemniaczanych i jesienią zawsze pojawia się w naszej kuchni. Jest bardzo prosty, a co za tym idzie bardzo smaczny!.


Składniki:

- 1 kg grzybów mieszanych, daje borowiki szlachetne i ceglastopore, podgrzybki, maślaki, kurki i bielaczki
- 250 ml słodkiej śmietany 12 %
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- suszone zioła, majeranek i tymianek 
- natka pietruszki

Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

1. Grzyby umyć pod bieżącą wodą gąbką aby dokładnie usunąć ziemię i igliwie, a następnie pokroić w paseczki. Rozgrzać olej na dużej patelni i podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i razem smażyć kilka minut ciągle mieszając alby nic nie przywarło do dna. Grzyby podlać wodą, ok. 2 szklanki i dusić 20 - 30 minut, dodać przyprawy i uzupełniać wodę, która odparuję. 

2. Pod koniec duszenia dodać słodką śmietankę z mąką aby zagęścić sos. Podawać z natką pietruszki lub koperkiem. 




0 komentarze :