Rydze na maśle z lubczykiem
Mój Tata całe lata był mi przewodnikiem po lesie, uczył oznaczania grzybów i prowadził w swoje najlepsze miejsca jakie znał, zabierał swój stary znoszony zielony plecak, chleb z kawałkiem słoniny i herbatę do zwykłej butelki. Bardzo Mu jestem wdzięczna za ten specjalny czas, chociaż jako dziecko zupełnie tego nie doceniałam, a teraz sama swoją wiedzę przekazuje moim dzieciom.
Smak dzieciństwa mamy w głowie, a smażone rydze na maśle zdecydowanie do nich należą.
Dziś polecam najbardziej banalne wydanie.
Składniki:
- rydze
- masło
- lubczyk
- sól
1. Rydze dokładnie oczyścić, najlepiej przy pomocy bieżącej wody i gąbki.
2. Na patelni rozgrzać masło, smażyć grzyby ok. 10- 12 minut, oprószyć solą i dodać listki lubczyku. Najlepsze jeszcze gorące z pajdą domowego chleba.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
O matko zjadłabym takie. To także mój smak dzieciństwa, tylko u nas rydze już nie rosną a i kupić nie ma gdzie
OdpowiedzUsuńa ja dziś całą torbę przytargałam z lasu :)
Usuń