Rydze na maśle z lubczykiem


Mój Tata całe lata był mi przewodnikiem po lesie, uczył oznaczania grzybów i prowadził w swoje najlepsze miejsca jakie znał, zabierał swój stary znoszony zielony plecak, chleb z kawałkiem słoniny i herbatę do zwykłej butelki. Bardzo Mu jestem wdzięczna za ten specjalny czas, chociaż jako dziecko zupełnie tego nie doceniałam, a teraz sama swoją wiedzę przekazuje moim dzieciom. 

Smak dzieciństwa mamy w głowie, a smażone rydze na maśle zdecydowanie do nich należą. 

Dziś polecam najbardziej banalne wydanie. 


Składniki:

- rydze
- masło
- lubczyk
- sól


1. Rydze dokładnie oczyścić, najlepiej przy pomocy bieżącej wody i gąbki. 

2. Na patelni rozgrzać masło, smażyć grzyby ok. 10- 12 minut, oprószyć solą i dodać listki lubczyku. Najlepsze jeszcze gorące z pajdą domowego chleba.


2 komentarze :

  1. O matko zjadłabym takie. To także mój smak dzieciństwa, tylko u nas rydze już nie rosną a i kupić nie ma gdzie

    OdpowiedzUsuń