Krokiety z mięsem
Dzisiaj będzie klasyk bardzo dobrze Wam znany, czyli krokiet z mięsem. Farsz to oczywiście sprawa indywidualna każdej domowej gospodyni i kapusta czy tez grzyby świetnie tutaj się nadają. Wiem, że ludzie często je robią z resztek mięsa np. pozostałego po rosole, ja nie jestem tego zwolenniczką i jak maja być nie za suche warto wybrać mięso przerośnięte tłuszczykiem jak np. karkówka czy golonka.
Wersja obiadowa dla 4-5 osób, na 20 krokietów.
Farsz:
- 1 kg karkówki
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
Dodatkowo potrzebujemy:
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku.
1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawiamy do smaku.
Ciasto naleśnikowe:
- 2 do 3 szklanek mleka
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju
- mąka, tyle ile zabierze ciasto
1. W zależności jakie grube pieczecie naleśniki dajcie mniej lub więcej składników. Wszystkie produkty miksujemy na najwyższych obrotach 3-4 minuty aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk.
2. Naleśniki nadziewamy farszem mięsnym, zawijamy, moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy na gorąco. Idealnym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam, zrobię
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńzazwyczaj robię z wieprzową szynką :) też wychodzą super, z dużą ilością cebulki i całość podduszona na dobrej jakości oleju, pycha!
OdpowiedzUsuńZapowiadają sie wybornie, muszę wypróbować Twoją wersję!, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń