Pigwa, pigwowiec w syropie na zimę


Pigwowiec ma bardzo dużo witaminy C i najbardziej by się chciało w ogóle go nie przetwarzać, bo wiadomo, że tak najzdrowiej ale czasem tylko w taki sposób można go przechowywać. Robiłam też wersje zasypywaną cukrem, a potem słoiki do lodówki ale to tylko na krótką metę się sprawdza. Jeśli chcemy w zimie wypić herbatę z pigwą to wymaga to niestety pasteryzacji. Łatwy i bardzo szybki przepis, który pozwoli nam się ciszyć tym zacnym owocem do następnego lata.




Składniki:

- 1 kg pigwowca lub pigwy
- 1 szklanka cukru lub miodu
- 1 szklanka wody
- sok z jednej cytryny

1. Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu łączymy ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodajemy pigwę w plastrach, doprowadzamy do wrzenia. Owoce w gorącym syropie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut w kąpieli wodnej.

Herbata z pigwą i miodem smakuje wybornie w długie zimowe wieczory.


3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Oczywiście zawsze jeszcze warto nastawić nalewkę dla zdrowotności :)

      Usuń
  2. Pani Agnieszko! Tylko po co doprowadzać do wrzenia miód w wodzie? lepiej cukier... szkoda miodu

    OdpowiedzUsuń