Tort Oreo


Na specjalne zamówienie oczywiście, imprezowo - urodzinowy tort Oreo. Obłędnie ciasteczkowy, z milionem kalorii i smakiem, że ech ...warto zgrzeszyć!.

Na dobrą imprezę domową składa się kilka podstawowych rzeczy:

- ludzie, najlepiej Ci sprawdzenie i szaleni, chociaż tych Nowych też można oswoić
- dobry humor i uśmiech od ucha do ucha
- balony, serpentyny i czapeczki, można pokusić się o dobrą muzykę i świecącą żarówkę
- jedzonko słodkie, słone, wytrawne i to zakrapiane

A teraz wracając do mojego tortu po, którym zostały już tylko wspomnienia, zapraszam po przepis.






Składniki na duży tort na tortownicę o średnicy 24 cm:

Ciasto:

- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 kopiaste łyżki ciemnego naturalnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka należy wyjąć godzinę wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową.

1. Upiec dwa ciasta oddzielnie, każde z 3 jaj, połowy szklanki mąki, cukru, kakao i łyżeczki proszku do pieczenia. 

2. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem.Dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ubijać do połączenia się składników. Pieczemy ok. 30-35 minut w tem.190 stopni. Studzimy na kratce kuchennej, po zupełnym wystudzeniu obydwa blaty przekrawamy na pół otrzymując 4 warstwy ciasta.

Masa Oreo:

- 4 opakowania ciasteczek oreo po 170 g, łącznie 48 sztuk
- 1 litr śmietany kremówki 30 %
- 2 opakowania śmietany śnieżki w proszku
- 2 opakowania śmietan fixu

1. Jedno opakowanie ciasteczek ok. 9-12 sztuk odkładamy do dekoracji, resztę ciasteczek rozgniatamy wałkiem na miazgę. Przygotowujemy dwie miski, w każdej miksujemy połowę składników na masę, czyli ubijamy na sztywno 500 ml śmietanki, dodajemy po jednym opakowaniu  śnieżki i śmietan fixu. Z Każdej miski odbieramy po 2 łyżki białej masy do dekoracji. Dodajemy pokruszone ciasteczka i łączymy z masą śmietankową.

2. Masą przekładamy ciasto, równo smarujemy boki. Pozostawioną białą masę przekładamy do zwykłego woreczka lub rękawa cukierniczego i tworzymy na górze gniazdka z masy dla ciasteczek, wkładamy po jednym oreo. Tort odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.







2 komentarze :

  1. o ile oreo nie cierpię, no wprost nie cierpię, tak tort zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przeciwniczkę oreo przeciągnełam na moją stronę ;)

      Usuń