Cygański garnek


Danie proste i dość niedbale krojone w duże kawałki. Dobra papryka wędzona nadaję temu daniu smak i aromat który kręci w nosie i pobudza nasze zmysły. Można też je robić w wersji kociołkowej. Najlepiej podawać z pajda domowego chleba lub ziemniakami w łupinach, najlepiej z ogniska. 

Składniki:

- 1.2 kg łopatki wieprzowej lub karczku
- 5 dużych cebul
- 3 papryki, czerwona, żółta i zielona
- 1/2 kg pieczarek
- po 2 lub 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej ( ostrej w zależności od upodobań współbiesiadników garnka)
- 1 słoik koncentrat pomidorowego ok. 150g lub 3 świeże pomidory
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz

1. Mięso kroimy w duże plastry lub kostkę. Pieczarki kroimy na pół, a duże na 3 części, mają pozostać duże kawałki. Cebulę kroimy w szerokie pióra, paprykę w plastry.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso do czasu aż się przyrumieni, wyciągamy do miski, a na tym samym tłuszczu przez 30 sekund przesmażamy zioła z wędzoną papryką, następnie dodajemy cebulę i mieszamy, dodajemy cukier i sól. Gdy cebula się z blanszuje dokładamy pieczarki i razem smażymy. Po 10 minutach dokładamy paprykę oraz mięso i podlewamy wodą.

3. Dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki ziół, warzyw i mięsa połączą się ze sobą. 

Po przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl.






2 komentarze :