Miodownik z jabłkami


Każdy ma czasem ochotę na chwileczkę zapomnienia, a jak wiadomo najprościej sprawić sobie przyjemność podjadając słodkości. Tradycyjnego miodownika przełożyłam jabłkami i wyszło prawdziwe niebo w gębie. 


Przepis podaję na dużą blaszkę 40x24 cm.

Ciasto:



  • - 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej
  • - 25 dag masła
  • - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • - 1/2 szklanki miodu
  • - 2 jaja
  • - 2 łyżeczki sody 

1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut. 

Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.

Polewa orzechowa:



  • - 10 dag orzechów włoskich 
  • - 2 łyżki masła 
  • - 4 łyżki cukru trzcinowego
  • - 3 łyżki miodu

1. Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem. Orzechy drobno kroimy i posypujemy równomiernie wierch trzeciego ciasta. Orzechy polewamy gorącym syropem miodowym. Ciasto pieczemy przez 10-12 minut w 175 C. 

2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.  



Jabłka:

- 2 kg jabłek
- 2 żółte galaretki
- 5 łyżek cukru



1. Jabłka obieramy i ścieramy na wióry. W rondlu doprowadzamy je do wrzenia, dodajemy cukier oraz galaretkę, mieszamy ok. 3-4 minut, odstawiamy do przestudzenia. 

2. Ciasto przekładamy dwukrotnie masą jabłkową i zostawiamy je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nadmiar soków z jabłek wchłonął się w miodownik. Ciasto jest delikatne i lekko wilgotne. 


0 komentarze :