Każdy ma czasem ochotę na chwileczkę zapomnienia, a jak wiadomo najprościej sprawić sobie przyjemność podjadając słodkości. Tradycyjnego miodownika przełożyłam jabłkami i wyszło prawdziwe niebo w gębie.
Przepis podaję na dużą blaszkę 40x24 cm.
Ciasto:
- - 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- - 25 dag masła
- - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- - 1/2 szklanki miodu
- - 2 jaja
- - 2 łyżeczki sody
1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut.
Polewa orzechowa:
- - 10 dag orzechów włoskich
- - 2 łyżki masła
- - 4 łyżki cukru trzcinowego
- - 3 łyżki miodu
1. Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem. Orzechy drobno kroimy i posypujemy równomiernie wierch trzeciego ciasta. Orzechy polewamy gorącym syropem miodowym. Ciasto pieczemy przez 10-12 minut w 175 C.
2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 2 żółte galaretki
- 5 łyżek cukru
1. Jabłka obieramy i ścieramy na wióry. W rondlu doprowadzamy je do wrzenia, dodajemy cukier oraz galaretkę, mieszamy ok. 3-4 minut, odstawiamy do przestudzenia.
2. Ciasto przekładamy dwukrotnie masą jabłkową i zostawiamy je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nadmiar soków z jabłek wchłonął się w miodownik. Ciasto jest delikatne i lekko wilgotne.
0 komentarze :